Fiataljai bírálták az SZDSZ-t

Az SZDSZ-nek nem szabad megengedni, hogy összekeverhessék őket az MSZP-vel, hiszen a szocialistáktól minden alapvető politikai kérdésben eltér a véleményük - hangsúlyozta Demszky Gábor, az SZDSZ Új generáció tanácskozásán.

Új mozgalom bontott zászlót azzal az elképzeléssel, hogy az SZDSZ-en belül a párt liberális értékeit minél inkább megjelenítsék. Az új generáció konferenciáján Ónody Tamás, az V. kerületi SZDSZ elnöke és aki az esemény egyik szervezője, élesen bírálta a párt jelenlegi politikáját. Ónody szerint a szabad demokraták betegesen félnek a konfliktusoktól, pedig liberális politikát csak bátor kiállással lehet folytatni. Szégyennek nevezte - Hack Péter leváltására célozva - , hogy a vallásszabadság pártja a közelmúltban megvált egyik legjobb képviselőjétől, aki ellen meggyőződése miatt indított támadást a jobboldal.

A tanácskozás megnyitóján Demszky Gábor felszólított arra, hívják ki versenyre a Fideszt, ki képviseli Magyarországon a polgári értékeket. A főpolgármester kijelentette: a mi falunkon Európa és nem Nagy-Magyarország térképe lóg, mi kalapot hordunk, nem pedig a Szent Koronára vágyakozunk.
Demszky tűrhetetlennek nevezte, hogy ebben az országban cigányoznak, sváboznak, tótoznak és zsidóznak. Azt is hozzátette: az SZDSZ-nek nem szabad megengedni, hogy összekeverhessék őket az MSZP-vel, hiszen a szocialistáktól minden alapvető politikai kérdésben eltér a véleményük.

Magyar Bálint pártelnök a Fideszt a szabadságjogok korlátozásával vádolta.

A tanácskozáson elfogadott nyilatkozat szerint tíz évvel a köztársaság kikiáltása után Magyarországon még mindig a szabadság megvédése a cél, és még mindig természetesnek tűnik a hatalmi arrogancia, a szegénység és az elmaradottság. Az új szervezet nem lesz az SZDSZ ifjúsági szervezete, inkább egyfajta belső fórumként kíván működni, ezért tisztségviselőket sem választottak.

Gréczy Zsolt

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Ónody Tamás és Szabados Krisztián meghívója az eseményre.