Családok kényszerültek házaik elhagyására az árvíz miatt

A Tisza bodrogközi szakaszának településein családokat kelllett kitelepíteni az elárasztott házakból. Várhatóan még éjszaka emelkedni fog a vízszint, ezért fenntartják a védekezést a gátakon. Zalkod polgármeste az éjszakára szesztilalmat rendelt el.

A Tisza bodrogközi szakaszának egyik legveszélyeztetettebb településén, a 360 lelket zámláló Zalkodon vasárnap este 6 órakor megkezdődött a gáton túli ártérről 3 ház összesen 6 lakójának kiköltöztetése. A település polgármestere, Papp Gizella elmondta: a 3 házat már elárasztotta a víz, ezért el kellett rendelni a lakók kitelepítését. A nap folyamán hatvan helybéli védte a gátat, különösen az említett szakaszra koncentrálva. Éjszakára negyvenen maradnak. "A kialakult súlyos helyzetre való tekintettel a településen este 6 órától teljes szesztilalmat rendeltem el, mert szükségünk van az emberek józanságára, ugyanis a gátakon a legkisebb hiba is a falu tragédiájához vezethet" - mondta Papp Gizella.

A Bodrog jobb partján lévő ezer lakosú Bodrogolasziban vasárnap délutánig összesen 10 család 22 tagjának kellett elhagynia otthonát az árvíz miatt. Bodrogolasziban a Fő utca és a Templom utca minkét végén a házak víz alatt állnak. Mintegy 40 házban derékig ér a víz magassága, így ha tovább árad a Bodrog, a 10 családon kívül újabbakat is ki kell költöztetni.

Rekordot döntött a Lónyay-főcsatorna vízszintje Kótajnál, ahol az ár
magassága vasárnap délután fél hatkor 861 centiméter volt, s 1 centivel meghaladta az 1888-ban észlelt eddigi legnagyobb vízállást. A Tiszába torkolló főcsatorna tovább árad, így fokozódik a kritikus helyzet a gátaknál.

(MTI)