A vártnál magasabban tetőzik a Tisza Szolnoknál

A vízügyi szakemberek által vártnál is magasabb lett a Tisza vízállása Szolnoknál, kedd éjszaka már egy centiméterrel meghaladta a 1040 centimétert. Eközben Szegednél folytatódik a Tisza vízszintjének lassú emelkedése. A szakemberek szerint tetőzés csak hétvégére várható, az apadás azonban lassú lesz.

Tiszaliget SzolnoknálNagy valószínűséggel 1041 centiméternél tetőzik a Tisza az alföldi megyeszékhelynél, miután kedd este 10 óra óta folyamatosan ezt az értéket mérik a vízmércénél.

A Közép-Tisza mentén nagyon sok helyen megállás nélkül dolgoztak a gátakon. Főként a töltéseket erősítették Tiszavárkonyban, Vezsenyen, Tiszajenőn, Martfűn, Nagyréven és a tiszaugi szakaszon a folyó mindkét oldalán. Szolnok kertvárosi részén a keddi rézsűhámlás és a rajta vezető műút beszakadása is állandó munkára kényszerítette a védekezőket.

Kedden késő délutánra befejeződött a Tisza bal partjának Csongrád városa melletti kiürítése: Nagyrétről és a ritkán lakott tanyavilágból megelőző jelleggel közel száz ember hagyta el - várhatóan egy hétre - lakóhelyét. A szóban forgó területet közvetlen árvízveszély ugyan nem fenyegeti, de jószágaikkal együtt biztos helyre szállították a lakosságot kedd estére.

A Tisza vízállása az előrejelzéseknek megfelelően lassan emelkedik Szolnok alatt. A szerda hajnali mérések szerint a folyó vízszintje Szegednél elérte a 916 centimétert, ami az elmúlt hétvégi átmeneti apadáshoz képest négy centiméteres növekedést jelent. A szakemberek szerint Szegednél a Tisza 950-960 centiméterrel vasárnap tetőzik, ám az apadás lassú lesz.

(MTI)

Korábban:

(2000.04.19.)