Betörtek a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségébe

Október elejétől bizonytalan ideig nem jelenhet meg a közel kétszázezres kárpátaljai magyarság egyetlen napilapszerűen megjelenő újságja, a Kárpáti Igaz Szó. A hétvégén ugyanis betörtek a lap ungvári szerkesztőségébe, és kifosztották a számítógépeket.

Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó felelős szerkesztője vasárnap este közölte, hogy a heti három alkalommal megjelenő megyei lapot súlyos erkölcsi és - előzetes becslések szerint - mintegy 1,5 ezer dollár értékű anyagi veszteség érte a nem politikai hátterű bűncselekmény következtében.

A 10 ezer példányban megjelenő lap egyébként is gazdasági nehézségekkel küzd. Ha sürgősen nem siet valaki az újság segítségére, annak beláthatatlan következményei lehetnek, mert hosszú időre legfontosabb sajtóorgánuma nélkül marad az ukrajnai magyarság. A Kárpáti Igaz Szó önerőből képtelen pótolni a veszteséget, mivel a megye idei költségvetéséből számára kiutalt csekély összegnek is alig a felét kapta meg mostanáig - tette hozzá a lap szerkesztője.

Kőszeghy elmondta, hogy a több újság szerkesztőségének is helyet adó ungvári sajtóházban a betörők csak a nyolcadik emeleten lévő magyar szerkesztőségbe hatoltak be álkulcsokkal. Magukkal vitték a lapkészítés legbonyolultabb fázisaiban használt számítógépek alaplapjait, videokártyáit és merevlemezeit. A lopás úgy derült ki, hogy a hétvégén karbantartást végző rendszergazda nem tudta beindítani a számítógépeket.
A rendőrség az ügyben megindította a nyomozást.

(MTI)