A legfőbb közjogi méltóságoktól kérnek segítséget a tűzoltók

A hazai érdekérvényesítés utolsó állomásaként levélben kérte a hivatásos tűzoltók érdekképviselete a három legnagyobb közjogi méltóság segítségét ahhoz, hogy a három éve elmaradt műszakpótlékát megkapja több mint 6000 tűzoltó. A szervezet emellett azt tervezi, hogy ismét feljelentést tesz a belügyminiszter ellen, mivel nem lép a jogszerű pótlékok kifizetése érdekében.

Ha a korábban a bíróság által is jogszerűnek tartott követelésük teljesítéséhez szükséges mintegy hatmilliárd forint nem épül be ezen a héten az ország jövő évi költségvetésébe, akkor a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul ? jelentette be Gálos Imre, a szervezet elnök-ügyvivője.

A szakszervezet szerint hibás az a belügyminiszteri álláspont, amelynek alapján mintegy 350 állami tűzoltónak, köztük a parlamenti és a Ferihegyi repülőtéri tűzoltóknak is kifizetné az állam a pótlékot, a többiek pedig követeljék azt az önkormányzatoktól. Az érvényes törvényi előírásoknak megfelelően, a szakszervezeti vezető szerint, az állami költségvetésben megjelölt tűzoltóságoknak közvetlenül az államtól jár a pótlék. Az elnök-ügyvivő bízik abban, hogy a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és a házelnöknek írt levelük eredményre vezet.

Így nem lenne szükség arra - mint mondta -, hogy nemzetközi színtérre vigyék az ügyet, illetve végrehajtási eljárásokat kezdeményezzenek a már jogerős bírói ítéletek esetében. Az érdekképviselet nem tervezi azt, hogy a nyomásgyakorlás eszközeként az előző kormányzat idején megtartott utcai demonstrációkat újból megszervezik. Úgy vélik, nem biztos, hogy a látványos akcióval mindenki szimpatizálna, mivel a korábbiakkal sem értek el semmi lényegeset.

Nehezményezik, hogy Polt Péter legfőbb ügyész több mint egy hónapja nem válaszolt a Pintér Sándor ellen benyújtott feljelentésükre. A miniszter ugyanis törvényi kötelességét nem teljesítve nem tesz semmit a tűzoltók jogos pótlékának kifizetésére. Értesültek a Legfőbb Ügyészségnek a tűzoltóságoknál tavaly tartott törvényességi ellenőrzésének eredményéről. Ebből egyebek mellett kiderül az is, hogy a műszakpótlékokat a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján mindenütt ki kellett volna fizetni. A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a Belügyminisztériumnak azt a szándékát, hogy jogszabály-módosítással eltörölnék a tűzoltók veszélyességi pótlékát, s ehelyett kapnák meg a műszakpótlékot. Tervezik azt is, hogy ismét feljelentést tesznek a belügyminiszter ellen, ezúttal szándékos törvénysértést vélelmezve, mivel nem lép a jogszerű pótlékok kifizetése érdekében.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.13.)