Hamarosan megalakulhat a Kisgazda Párt (KG) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatának frakciója, és ezáltal a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP) frakciója megszűnik létezni a megyegyűlésben.

Técsi István, az október 12-én Balatonföldváron megalakult Kisgazda Párt országos főtitkár-helyettese elmondta: az FKGP-ből korábban kizárt, magukat igazi kisgazdáknak valló párttagok csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is létrehozták szervezetüket. Técsi István szerint a borsodi közgyűlés ötfős FKGP-frakciójából hárman már jelezték: csatlakoznak a Kisgazda Párthoz, és megalakítják a KG frakcióját, így az FKGP frakció nélkül marad, hiszen két képviselő nem alakíthat képviselőcsoportot.

A sajtótájékoztatón Nagy Ferenc József egykori földművelésügyi miniszter, a KG országos elnöke arról szólt: annak ellenére sem kíván a Torgyán József által vezetett kisgazdapártban politizálni, hogy jogerős bírósági ítélet szerint törvénytelen volt az a nagyválasztmányi ülés, amely megfosztotta őt az FKGP elnöki pozíciójától.

Az FKGP-ből Torgyán József által kizáratott kisgazdák részvételével éppen emiatt megalakították a Kisgazda Pártot, amely az 1930-ben békési programként megfogalmazott téziseket tekinti irányadónak. Céljuk a közmegegyezés, a kisvállakozók és a kistermelők érdekeinek képviselete, a gazdaszemlélet erősítése - fogalmazott a pártelnök.

Nagy Ferenc József elmondta: alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása, kétkamarás parlament megalakítása szerepel elképzelésükben. Csökkentenék az országgyűlési képviselők számát, visszaállítanák a halálbüntetést, bevezetnék a vagyonadót, illetve az adósok börtönét.

Az elnök szerint a jelenlegi kormányzatot - az FKGP kivételével - minden törekvésében támogatják.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 12.)