Felülvizsgálják Szalay Róbert alezredesi előléptetésének indokoltságát a Magyar Hírlapban megjelent információk hatására - közölte Szabó János miniszter. Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság elnöke kijelentette, hogy már régóta rossz véleménye van a szélsőjobboldali történetíróról, akinek magasabb rendfokozatba helyezésével nem ért egyet.

A Honvédelmi Minisztériumban (HM) megvizsgálják azokat az információkat, amelyek a Magyar Hírlapban jelentek meg az október 23-a alkalmából előléptetett, a munkáiban Szálasi Ferencet méltató Szalay Róbert történészről. A tárca vezetője, Szabó János elmondta: a kinevezést támogató politikai államtitkár és az illetékes főosztály ellenőrzi a Szalay múltjáról napvilágot látott részleteket. A miniszter leszögezte: a jövőben elvárja, hogy az előléptetéseknél nagyobb körültekintéssel járjanak el.

Elvárják a miniszterelnöktől és a HM politikai vezetőitől, hogy vonják le a következtetéseket abból, hogy a nyilasterror első számú felelőse, Szálasi Ferenc emlékét dicsőítő Szalay Róbertet alezredessé léptették elő - közölte a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége nevében Róder László, a szervezet főmunkatársa.

Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság kisgazdapárti elnöke a lapnak elmondta, Szalay Róbertről már korábban is rossz véleménye volt. Mivel 27 éves volt a forradalom idején, jól emlékszik: soha senki egy szóval nem említette Szálasi nevét a forradalmárok közül. Szalay könyvének Szálasit méltató bekezdését maga is ötvenhat emléke beszennyezésének tartja, amit a könyv első kiadásának megjelenésekor azonnal szóvá tett, így a bírált részt kivették a második kiadásból.

A kinevezésről nem tudott, azzal nem ért egyet - hangsúlyozta. A könyvet kiadó Bánkuty Gézával, az Amerikában élő üzletemberrel még sportolókorában kötött barátságot - közölte a politikus -, kettőjük barátságának semmi köze a magyar milliomos szélsőjobboldali nézeteihez.

Szalay Róbert közölte, hogy "szánja azt a sok szánalmas kis firkászt, akinek szájába adják a cumit, és azt írják, amit diktálnak nekik." Bár a róla szóló cikkben közölt tények szerinte is megfelelnek a valóságnak, ám azokat féligazságnak tartja. Mint azt megírtuk, a szélsőjobboldali lapokban történészként publikáló férfi könyvét Orbán Viktor is megkapta. A miniszterelnök nyilván nem olvasta Szalay 1997-ben írt tanulmányát, melyben kijelentette, hogy a Fidesz nem más, mint a nemzeti oldalba furakodott ötödik hadoszlop, melynek az a célja, hogy zavart keltsen az ellenség hátországában. Egy évvel az 1998-as választások előtt Szalay Róbert még a következőket hangoztatta: "És senki nem figyelt föl arra, hogy a Fidesz szervezői, vezetői, hangadói zömmel kádercsemeték voltak". Ma már másként ítélem meg Csurka Istvánt, Orbán Viktort, Torgyán Józsefet - jelentette ki a Magyar Hírlapnak az újsütetű alezredes.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 7.)