A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés alapos gyanúja miatt indított nyomozást egy HIV-fertőzött homoszexuális fiatalember ellen. Gy. Henrik prostituáltként szerezte kuncsaftjait, és senki nem tudja, hányan "köszönhetik" neki a halálos kórt. A Magyar Hírlap ugyanakkor úgy tudja, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon két éve már indult hasonló eljárás. Egy HIV-pozitív szerzetes tudva saját betegségéről megfertőzte fiatalkorú partnerét, ám a szakértői véleménnyel mind ez ideig nem sikerült alátámasztani bűnösségét.

Egyelőre nem sikerült eredményesen befejezni a rendőrségnek egy HIV-fertőzött férfi ellen két évvel ezelőtt indított eljárást, noha csaknem bizonyos, hogy felelőtlensége folytán egy vele élő 18 év alatti fiatalembernek is átadta a halálos kórt.

Szakorvosi véleménnyel ugyanis nem lehetett alátámasztani, hogy volt közöttük szexuális kapcsolat, továbbá, hogy éppen ő volt az a személy, aki a vírussal megfertőzte a fiatalembert. Ilyenformán egyáltalán nem biztos, hogy a napokban életveszélyt okozó sérülés alapos gyanúja miatt eljárás alá vont Gy. Henrikkel szemben kétséget kizáróan megállapítható lesz a szándékos fertőzés bűntette. Annál is inkább, mivel egyelőre egyetlen sértettje sincs a nyomozásnak.

A lap úgy tudja, a két évvel ezelőtti ügyről semmilyen információt nem adott ki korábban a rendőrség. Egyebek között azért sem, mert a gyanúsított az egyik egyházi közösség szerzetes tagja. Másrészt egy idehaza még nem alkalmazott különleges eljárással, egy külföldi laborban igyekeznek tisztázni, hogy a sértett fiatalember szerzetes társától kapta-e meg a betegséget, vagy sem. A fiatalkorú fiú 1998 végén került kórházba valamilyen szokványos betegséggel. Az ott lefolytatott vérvizsgálat során kiderült, hogy HIV-vírussal fertőzött. A szülői bejelentést követően a rendőrök azonosították azt a negyven éves szerzetest, akinek lakásán a fiú gyakorta megfordult. Kiderült, hogy a férfi évek óta tudott saját betegségéről, orvosai felvilágosították, miként előzheti meg a halálos kór továbbadását. Partnerének ennek ellenére nem szólt az AIDS-ről, amelynek szerepe lehetett a fertőzésben. A szerzetest fiatalkorúval szemben elkövetett fajtalankodás és életveszélyt okozó testi sértés alapos gyanúja miatt 1999 elején eljárás alá vonták, s a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Hónapokig volt rács mögött. Bár a tények magukért beszéltek, a beismerő vallomások híján a rendőrségnek valójában csak közvetett bizonyítékai voltak, amelyeket mind a mai napig nem tartottak elegendőnek a vádjavaslathoz.

A MH értesülése szerint a BRFK végső lépésként egy tengerentúli laboratóriumhoz fordult segítségért. A különlegesen felszerelt labor a megküldött vérminták alapján állítólag képes meghatározni, hogy a fiatalember szervezetében lévő HIV-vírusok típusa megegyezik-e a szerzetes vérében fellelt kórokozóval. Azonosság esetén egyértelmű bizonyíték jutna a nyomozók kezébe, amelyek a fajtalankodás gyanúját éppúgy megerősítenék, mint az életveszélyes testi sértését.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. március 27.)