Fideszhez kötődő civilingatlanok Debrecenben

Újabb ingatlanokat elnyerő debreceni társadalmi szervezetekről derült ki, hogy vezetőik a Fideszhez és személyesen Halász Jánoshoz, az ingatlanokat elosztó parlamenti albizottság fideszes elnökéhez kötődnek. A debreceni szocialisták lemondásra szólították fel Halászt.

Juhászné Lévai Katalin (MSZP) debreceni képviselő szerint több olyan helyi civil szervezet jutott ingatlanhoz, amelyek a Fideszhez kötődnek. Ezek: a Bridge Human Service Alapítvány, a Debreceni Alma Mater Alapítvány, a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület, a Gyermekeink Művelődéséért, Kulturált Jövőnkért Alapítvány, a Magyar Hagyományőrző Egyesület és a Józsa Fejlődéséért Alapítvány.

Juhászné szerint ezek a szervezetek, illetve vezetőik mind jól dokumentálhatóan Halász Jánoshoz és a helyi Fideszhez kötődnek.

A Hajdú-Bihar megyében kiosztott 81 ingatlanból 56 a helyi fideszesek érdekeltségi körébe került - közölte Juhászné. A szocialista képviselő úgy vélte, ezek után az lenne a tisztességes, ha Halász távozna bizottsági posztjáról. Azt is hozzátette, hogy tudomása szerint több civil szervezet bíróságon fogja megtámadni az albizottság döntéseit.

Mint ismert, egy 1997-es törvény alapján civil szervezetek, alapítványok pályázat útján ingatlanok tulajdonjogához juthattak hozzá. A pályázatok sorsáról a parlament társadalmi szervezetek bizottságának ingatlanjuttatási alb döntött. Ennek az albizottságnak az elnöke Halász János debreceni országgyűlési képviselő. A szervezetek kiválasztásánál az volt a szempont, hogy azok helyi kötődésűek legyenek és társadalmilag a leghasznosabban tudják az ingatlant működtetni. Halász János már korábban elmondta, hogy személyes kapcsolatok egyáltalán nem játszottak szerepet az albizottság döntéseinél. Azt is közölte, az albizottság vissza is vehet ingatlanokat, ha hasznosításuk nem felel meg a pályázatban jelzett célnak.

A Népszava elsőként számol be arról, hogy a debreceni Bridge Human Service Alapítvány egyik vezetője a társadalmi szervezetek bizottságának fizetett szakértője. A Bridge Human 18 ingatlant, ingatlanrészt kapott a pályázaton. Egy másik, Debrecenben bejegyzett szervezet, a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület országosan 22 ingatlan tulajdonjogához jutott hozzá. Ingatlant kaptak többek között Berettyóújfaluban, Füzesabonyban, Törökszentmiklóson, Faddon, Sátoraljaújhelyen, de megkapták Szombathelyen, a Fő téren lévő 272 négyzetméteres étterem tulajdonjogát is. A lap információi szerint az egyesületnek mintegy ötven debreceni egyetemista és középiskolás tagja van. A Legfelsőbb Bíróság adatai között nem szerepel az egyesület képviselője, de a szervezet címe megegyezik a Debreceni Alma Mater Alapítvány címével. Ez utóbbi képviselője Balázs Ákos debreceni önkormányza

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. június 13.)