Illegálisak a magyar ebek törzskönyvei

Két éve illegálisan adják ki Magyarországon az összes kutya származását igazoló törzskönyvet. Törzskönyv kiadására ugyanis azok a tenyésztő szervezetetek jogosultak, amelyeket az állam és a Nemzetközi Kinológiai Szövetség is elismer. Ilyen szervezet pedig nincs az országban.

Két éve illegálisan adják ki Magyarországon az összes kutya származását igazoló törzskönyvet - írja a Magyar Nemzet. Az állattenyésztési törvény 1999 júliusa óta hatályos, ebekre vonatkozó végrehajtási rendelete ugyanis azt írja elő, hogy törzskönyv kiadására azok a szövetségbe tömörült tenyésztő szervezetek jogosultak, amelyeket a Magyar Állam és a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) is elismer. Márpedig ilyen szervezet nincs az országban, miközben folyamatos a törzskönyvek kiállítása.

 A legtöbb igazolást továbbra is a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) bocsátja ki, évente mintegy 90 ezret. Állatvédők szerint a korlátlan és a szakmai kontroll nélküli szaporítást segíti a MEOE törzskönyv-kiállítási gyakorlata, holott az 1999 óta hatályos rendelet célja az volt: csak akkor lehessen ebet törzskönyvezni, ha az megfelel azoknak a követelményeknek, amelyet a kutyafajta származási országa meghatároz. A MEOE ugyanakkor úgy látja: néhány rosszakaró a 100 éves tradíciókkal bíró szervezetüket akarja ellehetetleníteni.

A tenyésztő szervezetek közül 46-ot ismert el az állam, a MEOE nem tartozik ezek közé. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség viszont csak a MEOE-t ismeri el az országos szervezetek közül. Így tehát nincs olyan szervezet Magyarországon, amelyik minden feltételnek eleget tenne a törzskönyvezéshez.

(OS)