Sok amerikai tizenévesnek olyan rossz állapotban vannak az artériái, hogy könnyen szívrohamot kaphatnak - állapították meg amerikai kutatók. Magyarországon sem jobb a helyzet - mondják a szakemberek. Hiába születnek ugyanis nálunk ugyanannyian szívfejlődési rendellenességgel, mint más fejlett országban, felnőtt korukban sokkal többen halnak meg szív-érrendszeri megbetegedésekben.

Kórosan megvastagodott artériákat találtak tizenévesek és fiatal felnőttek vizsgálata során amerikai kutatók. Megállapításaik szerint a 15-19 éves fiúk 2 százalékánál és a 30-34 éves férfiak 20 százalékánál előrehaladott állapotban lévő lerakódások vannak az erekben. Ezek azért veszélyesek, mert leválhatnak az érfalról, és szívrohamot vagy szélhűdést okozhatnak. A 15-19 éves lányoknál nem tapasztaltak ilyesmit, a 30-34 éves nők 8 százalékánál viszont igen.

Magyarországon ugyan nincsenek a fiatalok érelmeszesedésére vonatkozó adatok, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekkardiológiai Centrumának vezetője szerint azonban biztos, hogy nálunk sem jobb a helyzet. Szatmári András erre abból következtet, hogy míg nálunk évente arányaiban ugyanannyi gyerek születik szívfejlődési rendellenességgel, mint a fejlett országokban, Magyarországon jóval több felnőtt hal meg szív-érrendszeri megbetegedésekben.

Az itthon vezető haláloknak számító szívbetegséget pedig - amelynek kialakulásában genetikai okok is szerepet játszanak - sokan már gyermekkorban "megalapozzák". Az amerikai kutatók a mozgásszegény életmódot, az egészségtelen táplálkozást és a korán elkezdett dohányzást jelölték meg a bajok forrásának. Szatmári András szerint a magyarországi gyerekeknél is ezek a legfontosabb rizikófaktorok. A Gyermekkardiológiai Centrum vezetője aggasztó jelnek tekinti, hogy a különféle szívbetegségek egyre fiatalabb korban jelentkeznek, és hogy ezek mind több áldozatot szednek a 30-40 évesek körében.

Az egészségtelen életmód következtében kialakuló szívbetegség veszélye, hogy csak akkor ismerhető fel, ha tünetekkel jár, vagy csak utólag derül ki, amikor már késő. A gyermekkardiológiai hálózat ezért csak a szívfejlődési rendellenességgel világra jött gyermekeket tartja nyilván, akik száma 1994-ben még mintegy 25 ezer, tavaly pedig már több mint 28 ezer volt. Magyarországon évente 800-1000 szívbeteg gyerek születik, a legkülönfélébb okokból.