A Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta a globexesek házi őrizetét

A Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta, hogy szigorított házi őrizetbe helyezték Vellai Györgyit és Vajda Lászlót. A két és fél éve letartóztatott vádlottak pere csak 2002-ben várható.

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság a Globex-ügy két vádlottja, Vellai Györgyi és Vajda László letartóztatásának megszüntetését. Lomnici Zoltán bírósági szóvivő elmondta, hogy ezzel a lépéssel jogerőre emelkedhetett a Fővárosi Bíróság augusztus 1-jén hozott határozata a két és fél éve tartó letartóztatás megszüntetéséről.

Vellai Györgyi, egykori vezérigazgató-helyettest és Vajda László, a Globex volt tulajdonosát, elnök-vezérigazgatóját azóta szigorított házi őrizetbe helyezték a tárgyalás megkezdéséig. A Fővárosi Bíróság nem tartotta indokoltnak a házi őrizetnél szigorúbb őrzést. A per várhatóan csak jövőre kezdődik. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, mert véleményük szerint továbbra is fennáll a veszélye, hogy a gyanúsítottak elszöknek, elrejtőznek. A Legfelsőbb Bíróság elutasította a fellebbezést. A szigorított házi őrizet azt jelenti, hogy a megjelölt címet csak előzetes engedéllyel, meghatározott időre és céllal hagyhatják el az őrizetesek.

A Globex-ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság 1998-ban kezdett vizsgálatot, ötmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó sikkasztás, hűtlen kezelés, csalás és okirat-hamisítás miatt. A két vádlottat 1999-ben vették őrizetbe, és azóta fogvatartották őket.