Elindult a medgyessy.hu

Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje honlapot indított a világhálón. A bejelentéssel egyidőben ismertette az informatikára vonatkozó programpontokat is, köztük a számítástechnikai eszközök árát lényeges csökkentését.

Portré a medgyessy.hu-ról

Önálló honlapot indít az interneten Medgyessy Péter. A www.medgyessy.hu című oldalt hétfőn mutatta be a sajtónak a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje Budapesten. Elmondta, hogy igyekeztek a legmodernebb technikai eszközöket használni az oldal megszerkesztésénél, hogy az gyors, könnyen használható legyen. A látogatók Medgyessy életrajzán kívül szakértői csapatának, a Tízek Társaságának minden tagjáról külön is olvashatnak. Tájékozódhatnak ezenkívül a csapat politikai programjáról is. A folyamatosan bővülő és változó oldalon - mely az MSZP honlapjáról is elérhető - a miniszterelnök-jelölt a Források címet emelte ki, amely alatt interjúkat, beszédek szövegeit olvashatják a látogatók és az országjárás során készült fotókat is találnak. Az oldal elindításának elsődleges célja az volt, hogy az érdeklődők minél több hiteles és eredeti információhoz jussanak. Ez is a Forrás cím alatt valósulhat meg, ahol aktuális hírek találhatók folyamatos frissítés mellett. Szeptembertől az oldal fórumot is indít, és a tervek szerint hetente egyszer Medgyessy személyesen fog válaszolni az érdeklődők kérdéseire.

A tájékoztatón a napokban kezdődő új tanév kapcsán a miniszterelnök-jelölt az informatika és a képzés kérdéseiről is beszélt. Az MSZP programja szerint az oktatás kérdését prioritás illeti meg, ennek egyik oka épp az informatika fejlődésének felgyorsulása. Az oktatásügyet kiemelt szinten kell kezelni, miként az agrárium vagy az egészségügy problémáit is, ezért Medgyessy nemzeti megegyezést sürget. Meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy mindenki, akinek erre szüksége lehet, használhassa, ismerhesse és meg tudja fizetni az internetet. Az MSZP oktatási programjában az áll, hogy az érettségire mindenkinek informatikai alapismeretekkel és az internet használatának ismeretével kell rendelkeznie.

Mandur László, a szakértői csapat, a Tízek Társaságának tagja elmondta, jó volna, ha az információs társadalom kihívásaihoz minden állampolgár alkalmazkodni tudna. Ennek érdekében az MSZP kormányra kerülése esetén szinte ingyen tervezik a felnőtt-továbbképző program beindítását, valamint teljesen ingyenes tanfolyamokon vehetnének részt az érdeklődő nyugdíjasok. Minden iskolát föl kell szerelni számítástechnikai eszközökkel, melyek vámtételét megszüntetnék. 3200 településen kell megoldani, hogy a tanítási idő után a községek lakói ingyen használhassák a számítógépeket. Kedvezményes áfakulcsokkal az eszközök fogyasztói árát is csökkenteni lehetne. Támogatnák a szabadon, különösebb költség nélkül hozzáférhető szoftvereket, és svéd modell alapján költségvetési támogatásban részesülnének azok a munkaadók, akik dolgozóikat számítástechnikai eszközökhöz juttatják. 

Medgyessy hozzátette, hogy ezek az ígéretek nem haladják meg a költségvetés lehetőségeit, bár a fejlesztések százmilliárdos nagyságrendűek lennének. Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy létrehoznak egy informatikai minisztériumot. Mandur szerint a tartalomszolgáltató cégek megfelelően szabályozzák saját magukat, alkotnak normákat. A dinamikusan fejlődő rendszerre semmiképp sem szabad a médiatörvényhez hasonló merev előírásokat ráerőszakolni. A nemzeti öntudat gyarapítására a szocialisták hozzáférhetővé tennék az interneten a digitalizált formában felvitt nemzeti kulturális gyűjteményt.

[origo]