Újabb két kórház csatlakozik a Mikola-ellenes összefogáshoz

A Szent Imre Kórház és a Jahn Ferenc Kórház is csatlakozott az Országos Baleseti Intézet, majd a Heim Pál Gyermekkórház dolgozói által is elindított figyelemfelkeltő kampányhoz. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a kórházak illetve a sürgősségi betegellátás katasztrofális helyzetére. A kezdeményezést az egészségügyi miniszter korábban hangulatkeltésnek minősítette.

"Addig nincs miről beszélni az egészségügyben, amíg egy főre évi 400 dollár jut, míg Ausztriában 2000 dollár, az Egyesült Államok egyes államaiban pedig ez az összeg elérheti a 6000 dollárt is" - indokolta a döntésüket az [origo]-nak a Szent Imre Kórház igazgatója.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának dolgozói szerint a megfogalmazott gondok általában jellemzik a magyar betegellátást, de úgy vélik, hogy a problémák költség-, eszköz- és szellemi termék iránti igényénél fogva az aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályokat sodorták a legjobban a szakadék szélére. A dolgozók szerint itt jelenti a legközvetlenebb veszélyt a minimum-követelményeknek csak a papíron kikozmetikázottak szerint való megfelelés, a korábban megszabott minimum-feltételek megvalósítási határidejének újabb egy évvel való kitolása, valamint a drága, de életmentő gyógyszerek adásának beszüntetése.

Az orvosok bírálják Mikola István egészségügyi miniszter korábbi "a valóságot feltárók megfélemlítését célzó kijelentéseit". A kórházi állapotokról azt írják, hogy "mindennapos az eszköz-, gyógyszer-, szakdolgozó- és lassan az orvoshiány is". Az aneszteziológusok úgy vélik, az egészségügy jelenlegi állapotából következően "napi szinten, durván sérülnek a betegek deklaratív alkotmányos alapjogai".

A kezdeményezés - melyet még az Országos Baleseti Intézet indított útjára október elején - célja, hogy az egészségügy jelenlegi katasztrofális helyzetére irányítsa a közvélemény, a politikusok és a törvényhozók figyelmét. A Mikola István egészségügyi miniszter elleni lázadásnak is nevezett akcióhoz korábban a Magyar Orvosi Kamara (MOK), külföldi szakemberek, a Heim Pál Gyermekkórház is csatlakozott.

A kezdeményezést az egészségügyi miniszter korábban hangulatkeltésnek minősítette.

 [origo]

Korábban:

Mikola ellen a Péterfy Sándor utcai kórház is

Több kórház csatlakozna a Mikola elleni tiltakozáshoz

A Heim Pál kórház is tiltakozik Mikola ellen