Magyar katonák mehetnek a Balkánra az amerikaiak helyett

A Magyar Honvédség esetleges macedóniai szerepvállalásáról tárgyalnak ma a nemzetbiztonsági kabinet ülésén. Az MTI vezérkari forrásból származó információi szerint a Honvédelmi Minisztériumban készültek azzal kapcsolatban tervek, hogy a Magyar Honvédség egy kisebb létszámú szárazföldi erőt biztosítana a macedóniai NATO-feladatokra

A Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Fodor Lajos egy tegnapi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a vezérkarnál készülnek tervek a balkáni magyar részvétel esetleges átalakításáról, de egyelőre további részleteket nem árulhat el. Az MTI vezérkari forrásból származó információi szerint a tervek arról szólnak, hogy a Magyar Honvédség egy kisebb létszámú szárazföldi erőt tudna biztosítani a macedóniai NATO-feladatokra, ha erre az Észak-atlanti Szövetség felkéri Magyarországot.

A Népszabadság információi szerint a vezetők arra készülnek, hogy NATO-felkérés esetén katonáink a terrorizmus elleni harcra koncentráló, emiatt a balkáni jelenlétet csökkentő amerikai egységek kiváltásában vehetnek részt. Fodor Lajos vezérkari főnök elismerte a tervezés megkezdését. Értesülésünk szerint a már meglévő két balkáni misszió mellé a hadsereg nem tudja vállalni még egy kontingens felállítását. Vagyis egy újabb katonai egység létrehozása vélhetően a meglévők átszervezését is jelentené.

A hírek szerint a nemzetbiztonsági kabinet mai ülésén nincs napirenden az F-16-osokról két héttel ezelőtt érkezett amerikai tájékoztatás. Ez annak ellenére érkezett, hogy a nemzetbiztonsági kabinet szeptemberben a svéd Gripen vadászrepülőgépekről szóló ajánlatot kedvezőbbnek találta az amerikainál és már folynak a tárgyalások a részletekről.