Felülvizsgálják az örökbefogadási szabályokat

Teljesen felülvizsgálja az örökbefogadással kapcsolatos szabályozásokat a Szociális és Családügyi Minisztérium a gyermekvédelmi törvény folyamatban lévő módosítása kapcsán.

Szemkeő Judit politikai államtitkár szerint az elmúlt hetek eseményeinek következtében született az a döntés, hogy az örökbefogadással kapcsolatos visszásságok kiküszöbölése érdekében szükséges az erre vonatkozó paragrafusok teljes áttekintése.

Elmondta, hogy a törvénymódosítás tárgyalásának felfüggesztését kérte az SZCSM arra az időre, amíg a felülvizsgálat megtörténik, és eldől, hogy szükség van-e további finomításokra, szigorításokra a jogszabályban.

A joganyag áttekintéséről készülő jelentést szombaton tárgyalja meg a kormány. "Amennyiben a kabinet elfogadja a szociális tárca előterjesztését, úgy a már benyújtott kapcsolódó módosító indítványokkal orvosolhatók az aggályok" - tette hozzá a politikai államtitkár. Szemkeő szerint ebben az esetben még decemberben szavazhat az Országgyűlés a gyermekvédelmi törvény módosításáról.

Az SZCSM politikai államtitkára utalt arra, hogy többek között az örökbefogadásra való alkalmasság megállapítását szeretnék ellenőrzöttebbé tenni. Megemlítette, hogy az alkalmasság szempontjainak kidolgozására az SZCSM felkéri az Országos Családterápiás Egyesületet és az Országos Pszichoterápiás Egyesületet. Az általuk kidolgozandó javaslatok gyakorlati megvalósításához azonban nem lesz szükséges a gyermekvédelmi törvény újbóli módosítása.