A költségvetési bizottság csütörtökön a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió elnökét hallgatta meg. A legtöbb kérdést Mendreczky Károlyhoz, az MTV vezetőjéhez intézték. Mendreczky közölte: a jelenlegi törvényi szabályozás mellett jövőre is veszteséges lesz a televízió. Így nem tett le az archívum értékesítéséről sem.

Napirend előtt Lentner Csaba MIÉP-es képviselő azt javasolta a költségvetési bizottság csütörtöki ülésén, hogy külön napirendi pontban tárgyalják meg frakciója javaslatát, miszerint 2 milliárd forint rendkívüli költségvetési támogatásban részesüljön a televízió. Lentner szerint erre azért lenne szükség, mert háromszorosára nőtt 1993 óta a napi műsoridő sugárzása a TV-nek, miközben a bevételek nem növekedtek. Így nem tud részt venni a médiaversenyben a Duna TV, mert csak kevesebb műsor gyártásával vagy színvonalcsökkentéssel tudják fedezni kiadásaikat. Ráadásul, miközben a Magyar Televízió (MTV) és a Magyar Rádió (MR) kapott támogatást a zárszámadás keretei között, a Duna Televízió nem - sorolta érveit a politikus.

A képviselők azonban nem támogatták a javaslatot, mondván, ez a kulturális bizottság hatásköre. Így egyetlen napirendi pontként - közel hat órán keresztül - az MTV, az MR és a Duna Televízió elnöke számolt be az intézmények gazdálkodásáról.

Kondor Katalin, az MR pár hónapja megválasztott elnöke beszámolójában közölte: szerinte még mindig a rádió van a legjobb helyzetben. "A rádiónak nincs köztartozása, és ezt nagy dolognak tartom, mivel a Magyar Rádió ´94 óta csökkenő reálértéken gazdálkodik" - mondta Kondor. Problémaként említette, hogy a be nem fizetett előfizetői díjak miatt 1 milliárd forint hiányzik a költségvetésükből, nem jut pénz fejlesztésekre és nincs lehetőségük tőkeemelésre. Tisztázatlan az is, hogy a Danubius Rádió után még mennyi ideig jár az MR-nek a koncessziós díj.

Pekár István, a Duna Televízió vezetője szintén stabilnak minősítette az rt. gazdálkodását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy több műsort meg kell szüntetniük, amennyiben nem kapnak állami segítséget.

Mendreczky Károly, az MTV elnöke elkésett az ülésről, nem készített írásos beszámolót és az ülés közben is többször kiment a folyosóra dohányozni, így a bizottság többször kiküldött érte, hogy hallgassa meg a képviselők kérdéseit is. Az elnök beszámolójában közölte: a médiatörvény súlyosan diszkriminálta a közszolgálati televíziót, amikor az egyik földi csatornát műholdra tették, és ugyanakkor két kereskedelmi televíziót indítottak el. Mendreczky szerint a diszkrimináció azóta is tart.

A legfőbb problémák között említette - azon túl, hogy jelentős anyagi kötelezettségei voltak a televíziónak, mikor rt-vé alakították -, hogy a kereskedelmi televízióknál engedélyezett óránkénti 12 perc reklám helyett csak 6 percet adhatnak, ráadásul a filmeket nem szakíthatják meg reklámokkal. "A bevételek 1997 óta csökkennek" - mondta Mendreczky. Amikor nyáron elnökké választották, 11,4 milliárdos hiánnyal és mínusz 5,8 milliárdos saját tőkével vette át a cég irányítását. Hozzátette: jelnelg is vannak még 1996-os tartozásaik.

"A cél a nézettség csökkenésének megállítása volt, és hogy olyan gazdasági úton induljunk el, hogy ne halmozzunk fel ekkora hiányt" - közölte a TV-elnök. Szerinte az első féléves tervnek maradéktalanul eleget is tettek, azaz közel 900 millió forinttal kevesebbet költöttek, mint egy évvel korábban, és nőtt a nézettség is, még a 18-49 éves korosztályban is. "Nem versenyezni kell a kereskedelmi csatornákkal, hanem olyan alternatívát nyújtani, hogy ezt nézzék a kereskedelmi csatornák helyett" - vázolta céljaikat Mendreczky, aki szerint "a jelenlegi törvényi szabályozás mellett, külső források nélkül nem tud nyereséges lenni a televízió, de még nullszaldós sem". Mondta ezt annak ellenére, hogy a zárszámadásban elengedték az MTV köztartozásait és 12,5 milliárdos támogatást szavaztak meg.

A képviselők kérdései leginkább az MTV gazdálkodásra vonatkoztak. Valamennyi vezetőtől megkérdezték, mire fordítja vagy fordítaná a támogatást, illetve meddig tartják műsoron az Orbán Viktor miniszterelnökkel való rendszeres interjúkat. Az SZDSZ-es Bauer Tamás azt is tudni akarta, Medgyessy Péter, az MSZP kormányfőjelöltje miért nem kap lehetőséget hasonló megnyilvánulásra.

Pekár közölte: legalább másfél milliárd forintra lenne szükségük, hogy az analóg technikának legalább egy részét digitálisra cserélhessék, és feltölthessék forgótőkéjüket. Az MR-nek megszavazott 1,5 milliárd forintot szintén fejlesztésekre fordítják, mert mint Kondor egy képviselői megjegyzésre elismerte: "a legkorszerűbb berendezés a rádióban ma a beléptetőrendszer". Az MTV 15 milliárdos beszállítói tartozásainak egy részét egyenlíti ki.

Valamennyi vezető közölte: orbánt nem pártpolitikusként, hanem miniszterelnökként interjúvolják meg, míg a pártpolitikai vitáknak csak kampányidőben adnak teret.

Keller László (MSZP) kifogásolta, hogy míg az MR és a Duna Televízió jelentős megszorításokat eszközöl, addig ezt az MTV-nél nem látni, a vezetők pedig évről évre újabb költségvetési támogatást kérnek. "Lassan úgy kezd táplálkozni az MTV az Országgyűlésből, mintha az a költségvetési intézménye lenne" - mondta. Hozzátette: ideje lenne végre egy konszolidációs programot elkészíteni.

Az MTV-t ért kifogások között szerepelt, hogy a felsővezetők a miniszterek és államtitkárok fizetésének többszörösét kapják, nem látni, hogy az ingatlaneladásokból származó bevételeket mire fordították, és nem hoznak látható racionalizáló intézkedéseket a vezetők. Mendreczky a vádakkal kapcsolatban közölte: a kisegzisztenciákat szeptember-októberben kifizették, több alternatíva is készült a konszolidációs programban, és a létszámleépítés során felsővezetőket is elbocsátottak. A napokban 11 vezetői kocsit is visszaadnak, és helyettük közvetítőkocsikat fognak lízingelni.

Az elnök szerint a Forma 1 közvetítési jogának elvesztése is azt bizonyítja, hogy nincs esélyegyenlőség a médiában. "Az RTL azért nyert, mert jobb bevételi forrásokat tud hozzárendelni" - állította Mendreczky.

Az archívummal kapcsolatban visszautasította azt a képviselői kérdést, hogy eladják-e. Közölte: a második féléves tervben nem szerepel az eladás. Később az [origo] kérdésére, hogy ezzel lekerül-e napirendről az archívum eladásának kérdése, azonban már azt válaszolta Mendreczky, hogy nem, "ez azt jelenti, hogy sem az első, sem a második féléves tervben nem szerepelt az archívum eladása".

Mendreczky - aki gyakran emlegette a médiatörvény hiányosságait - megjegyezte, hogy 1996 óta 55 milliárd forint bevételkiesést okozott az MTV-nek a médiatörvény bevezetése.

Az ülés után az MTV elnöke még elmondta: a korábban felröppent hírekkel ellentétben lesznek alelnökök az MTV-nél, de csak az új szervezeti és működési szabályzat elkészülte után kerülhet sor kinevezésekre. Az új SZMSZ várhatóan még az idén elkészül.

Kapcsándi Dóra

Ajánlat:

MTV

Magyar Rádió

Duna Televízió

Korábbi cikkeink:

Alelnökök nélkül maradhat a köztévé

Nem kér végkielégítést az MTV elnöke

Az MTV alelnöke pazarló gazdálkodással vádolja a korábbi vezetőket

További elbocsátásokat és több filmet ígér az MTV új vezetője

Nyolcszázmilliós adományt kap a Duna Televízió

A közmédiumok tőkepótlást kapnak

A kormány bekérte a rádiós elbocsátások listáját