Pokorni: az MSZP feszültséget szít a hazai és a határon túli magyarok között

Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke az MSZP vezető politikusainak vasárnapi sajtótájékoztatóján tett kijelentéseire reagálva elmondta: évtizedekkel ezelőtti emlékeket idéz, hogy magyarországi politikai vezetők a határon túli magyar szervezeteket érintő kérdésekben azok legitim vezetőinek véleményét figyelmen kívül hagyva nyilatkoznak. Pokorni szerint az MSZP csupán ellentéteket akar szítani a magyarországi vállalkozók és a határon túli munkavállalók között.

Pokorni szerint a magyar, illetve a román miniszterelnök által elfogadott egyetértési nyilatkozat felfüggesztése egyet jelentene a kedvezménytörvény Romániában való felfüggesztésével. Ez olyan feszültségekhez vezetne, amely a romániai magyarellenes erők érdekeit szolgálná.

A pártelnök elmondta: a Fidesz jólesően nyugtázta a határon túli magyar szervezetek nyilatkozatait, melyekben mind az RMDSZ, mind a szlovákiai, illetve a kárpátaljai szervezetek képviselői örömmel fogadták a státustörvény január elsejei életbe lépését. Pokorni szerint a határon túli magyar szervezetek vezetőinek nyilatkozataival szemben az MSZP arra törekszik, hogy ellentéteket szítson a magyarországi munkavállalók és a határon túli magyarok között. A pártelnök azt javasolta a szocialista párt vezetőinek, hogy ismerjék meg az ügyben a határon túli magyarok álláspontját is. Pokorni Zoltán megítélése szerint a magyar munkaerőpiac továbbra is kellően szabályozott, és megfelelően szervezett a külföldiek magyarországi munkavállalása is.

Korábban:

Az MSZP szerint a kormány elárulta a romániai magyarokat