Horváth Aladár az MSZP színeiben indulna a választásokon

Valószínűleg az MSZP képviselőjelöltjeként indul a választásokon Horváth Alaldár, a Roma Polgárjogi Alalpítvány elnöke. Döntés hétvégén, a szocialista párt országos választmányának ülésén várható, amikor a jelöltlistákról tárgyal a testület. Horváth az [origo]-nak azt mondta, csak országos listán indulna.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alalpítvány elnöke korábban, 1990-94 között szabad demokrata képviselő volt. 2002-ben azonban MSZP-s jelöltként indul a választásokon - nagy valószínűséggel. Hétfőn az MSZP országos választási bizottsága ajánlást fogadott el a párt országos listájának összetételéről, amelyről szombaton tárgyal az országos választmány. A végleges listáról a január 26-ra összehívott kongresszus dönt. Horváth jelöltsége azonban már a szombati tárgyaláson eldőlhet. Hivatalosan egyelőre még nem kérték fel Horváthot.

Azt, hogy miért éppen a szocialista párt jelöltjeként indulna, azzal indokolta Horváth Aladár, hogy közel áll hozzá a párt roma- és szegénypolitikája. Közölte, hogy hónapok óta egyeztet a szocialisták vezetőivel. A romák és a szegények helyzetével akar foglalkozni, ha bejut a parlamentbe. Az ezzel kapcsolatos kérdésekről írt Medgyessy Péter felkérésére egy tanulmányt, ami kedvező fogadtatásra talált. Szerinte már kellően be is épült Medgyessy programjába a szegény- és romakérdés, így már csak attól függ, hogy ténylegesen is képviselőjelölt lesz-e, hogy hivatalosan is felkérik-e.

Horváth Aladár közölte, hogy csak országos listán szeretne indulni, egyéniben nem. Ha azonban az MSZP ragaszkodik ahhoz, hogy egyéni választókerületben is elindítsa, Szabolcs vagy Borsod megyében indulna.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke egészségesnek tartja, hogy Farkas Flórián az Országos Cigány Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke Fidesz-színekben indul. Így a cigányságnak lehetősége lesz dönteni egy jobb- és egy baloldali alternatíva között.

Korábban:

Aláírták a Fidesz-Lungo Drom megállapodást