Kémkedés előkészítése miatt elítéltek egy tisztet

Két év hét hónap börtönbüntetésre ítéltek egy katonatisztet, mert egy közvetítőn keresztül több állami titkot tartalmazó iratot akart az orosz nagykövetség számára felajánlani. A férfit kémkedés előkészítésének bűntettében találták bűnösnek, védője enyhítésért fellebbezett.

A tárgyalás a titkos iratok miatt zárt volt, és a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa zártnak nyilvánította az ítélet indoklását is - tájékoztatták az [origo]-t az FB sajtóosztályán. Az ítélet nem jogerős, a vádlott ügyvédje enyhítésért fellebbezett. 

Horváth Pál őrnagy a Magyar Honvédség Összhaderő Hadműveleti Központjában dolgozott, ahol minősített iratok kezeléséért felelt, és számos állami, szolgálati titkot tartalmazó irathoz fért hozzá. A lefokozott tisztet az vezette tettének elkövetésére, hogy a tőzsdén több millió forintot veszített, s hogy pénzhez jusson, 2000 nyarán megkereste egy ismerősét és felkérte, működjön közre katonai titkok eladásában - írta az MTI.

Horváth Pál az ismerősének több iratot is átadott, hogy juttassa el az orosz nagykövetségre, mint referenciaanyagot. A férfi azonban a követség helyett a rendőrségre ment, és legközelebb már kommandósok kíséretében találkozott Horváthtal.

A bíróság azonban csak kémkedésre irányuló előkészületnek minősítette a volt tiszt tettét, mivel a kérdéses iratok nem tartalmaztak a Magyar Köztársaság számára káros módon felhasználható információkat. Bárándy György, a vádlott védője a büntetés enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz kerül.

Könyvajánló:

Ónody György: A hírszerzés története