Megtagadták a nyomozást a dobozi vörös csillag ügyében

A dobozi orosz katonai emlékmű vörös csillaga miatt jelentette fel a helyi polgármestert és a jegyzőt a település református lelkésze. A Központi Ügyészségi Hivatalra beérkezett feljelentést a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságra továbbították, amely most megtagadta a vizsgálatot.

Megtagadta a nyomozást a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya a dobozi szovjet emlékművön található vörös csillag miatt - közölte Hanyecz Zsuzsanna, a főkapitányság sajtóreferense.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályára a Központi Ügyészségi Nyomozóhivataltól került az ügy, miután a helyi református lelkész tavaly november 27-én feljelentést tett önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a település polgármestere és jegyzője ellen.

Balogh Lajos Barna lelkész levéltári kutatásaira hivatkozott, melyek szerint az emlékművet - szemben a dobozi polgármester állításával - nem 1944-ben, hanem 1958-ban emelték. A lelkész szerint ezért kizárt, hogy alatta valóban a II. világháborúban elesett orosz katonák holttestei nyugodnának.

A tiltott önkényuralmi jelképekről szóló törvény szerint a vörös csillag önkényuralmi jelképnek minősül. Csak azok az emlékművek nem esnek a törvény hatálya alá, amelyeket 1947 előtt szovjet kérésre vagy velük közreműködve emeltek.

A dobozi szovjet emlékmű megosztja a Békés megyei község lakosságát. Az emlékműre február 18-án ismeretlen tettes vagy tettesek horogkereszteket és Dávid-csillagot rajzoltak. A megyei főkapitányság sajtóreferense szerint ez utóbbi ügyben a békéscsabai rendőrkapitányság bűnügyi osztálya önkényuralmi jelkép használata miatt még folytatja az eljárást.

Korábban:

Vöröscsillag-vita Dobozon