Gyászszertartáson emlékeztek meg a móri bankrablás áldozatairól pénteken. Mádl Ferenc köztársasági elnök közölte: az igazságszolgáltatás ítélkezni fog az elkövetők felett. A móri főtéren összegyűlt tömeg fehér rózsával borította a templom alsó lépcsőjét.

Sok száz fő gyűlt össze Móron az Erzsébet téren, hogy a múlt heti véres bankrablás áldozataira emlékezzen. Az eseményen helyi és országos vezetők is megjelentek, részt vett a megemlékezésen többek között Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin házelnök, Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök és Orbán Péter országos rendőr-főkapitány.

A megemlékezést a helyi fúvószenekar nyitotta, őket kórus követte, majd felolvasták az áldozatok neveit, miközben fiatalok az áldozatokat jelképező egy-egy fehér rózsát helyeztek el a templom előtt elhelyezett vázában.

A beszédek sorát Iván János alpolgármester nyitotta - a polgármester felesége is az áldozatok között volt -, aki a város összetartását emelte ki. Azt ígérte, nemcsak a gyászukban osztoznak a hozzátartozókkal, hanem számíthatnak a város segítségére. Hozzátette: a a móriak élete kettészakadt, és már sosem lesz olyan, mint korábban.

Mádl Ferenc köztársasági elnök beszédében közölte: nem lehet minősíteni a minősíthetetlent. Reményét fejezte ki, hogy a szakemberek minden erejüket megfeszítve dolgoznak az ügy felderítésén, és hogy az elkövetők felett az igazságszolgáltatás ítélkezni fog. Azt mondta: "felejthetetlen emlékeink gondolkodásra is késztetnek bennünket arról, tudunk-e és miként megálljt parancsolni a belső gátak nélküli erőszaknak, a lávaszerűen feltörő indulatoknak".

A köztársasági elnök szerint nem szabad pusztán a technika újdonságaira számítani, hanem "elsősorban az emberségünkre kell alapoznunk a jövőnket". Mádl szerint bízni kell az intézmények visszaszorító erejében.

Kis Benedek Péter, az Erste Bank vezérigazgatója szerint az első reakció a történtek után a döbbenet, a második a tehetetlenség érzése volt. Azt mondta: "ma jobban kell törődnünk embertársainkkal, mint tegnap".

A gyászszertartáson három egyház - a katolikus, az evangélikus és a református - képviselője mondott gyászbeszédet, majd rövid imádság következett. Ezt követően trombitaszó és harangzúgás közepette a hozzátartozók, majd a helyi és országos vezetők, végül a több száz megjelent helyezett el egy-egy fehér rózsát - a megemlékezés virágait - a templom lépcsőjén.

Korábban:

Gyászszertartást tartanak Móron