Demszky Gábor főpolgármester elhatárolódásra szólította fel a pártokat a reggeli Erzsébet hídi demonstráció kapcsán, amelyet nem polgári engedetlenségnek, hanem a szélsőjobb akciójának tart. Az SZDSZ-es politikus elégedett a rendőrök fellépésével, és arra biztatott, hogy a dugóban rekedt és kárt szenvedett polgárok pereljék be a tüntetőket.

A budapestiek nevében visszautasítja Demszky Gábor főpolgármester a csütörtök reggeli Erzsébet hídi demonstrációt. Szerinte nem polgári engedetlenségről, hanem a szélsőjobb által szervezett, tudatos zavarkeltésről, politikai provokációról van szó - mondta csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az SZDSZ-es városvezető csütörtök délelőtt konzultált a belügyminiszterrel és a BRFK vezetőjével, elégedett a rendőrök fellépésével. Arra bátorította a dugóban rekedt, kimutatható kárt szenvedett polgártársait, hogy pereljék be a demonstrációban részt vevőket.

Demszky Gábor szerint nem a kormánypártoknak okoztak kárt a tüntetők, hanem több tízezer budapestinek, akiknek korlátozták a szabadságát. A demonstráció kapcsán Demszky felszólította a pártokat, hogy határolódjanak el a tüntetőktől. A politikus szerint nem lehet a politikának alárendelni a várost.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szintén törvénytelennek, alkotmányellenesnek, felelőtlennek és megalapozatlannak tartja az Erzsébet hídon tartott csütörtöki, forgalomkorlátozó demonstrációt.

- A demonstrálóknak feltehetően nem volt más szándékuk, mint provokálni, és ezen keresztül zavarokat kelteni egy olyan időszakban, amikor végre az utcai politizálás helyett a fővárosiak és az ország számára békét és nyugalmat kellene teremteni - mondta az MTI-nek Kuncze Gábor.

- Felelőtlenek azok is, akik nyíltan, vagy burkoltan rendszeresen megkérdőjelezik a választások eredményét - tette hozzá a szabad demokrata pártelnök.