Medgyessy: hazajöttem Erdélybe

Medgyessy Péter miniszterelnök nem hivatalos romániai látogatásán egységre szólította fel a határon túli magyar szervezeteket. A kormányfő július 17-re összehívta a Magyar Állandó Értekezletet, és közölte: az Országgyűlés őszi ülésszakának napirendjén szerepel majd a kedvezménytörvény módosítása.


 

Nem hivatalos látogatásra érkezett Erdélybe Medgyessy Péter miniszterelnök. Programját nagyszülei kolozsvári sírjának meglátogatásával kezdte.

Medgyessy Péter tárgyalt az RMDSZ vezetőivel, és ígéretet tett, hogy július 17-re összehívja a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT). Az értekezlet a határon túli magyar szervezetek és a parlamenti pártok rendszeres találkozója, ez lesz az első MÁÉRT a választások óta.

Medgyessy kijelentette, hogy közjogilag 10 millió magyar miniszterelnöke, de az egész magyar nemzetet alkotó tizenötmillió magyarért érez történelmi felelősséget. Medgyessy egységre szólította fel a határon túli magyar szervezeteket, mert szerinte ezek a közösségek nem engedhetik meg a széthúzást. A miniszterelnök valószínűleg arra utalt, hogy az RMDSZ-ben és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártján belül is vannak olyan vezetők, akik inkább a magyarországi jobboldallal ápolnak jó kapcsolatokat, és ezzel a határon túli pártokon belül is érződik az anyaország politikai megosztottsága.

Medgyessy megígérte, hogy a határon túli szervezetek élvezhetik Magyarország támogatását, de ügyeikben maguk dönthetnek: "Magyarország nem akar a határon túli magyarság helyett bölcs lenni." A támogatandó intézmények közül kiemelte az Illyés Közalapítványt és a Sapientia erdélyi magánegyetemet. Előbbivel kapcsolatban pénteken adott ki nyilatkozatot az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, tiltakozva a kormányváltás óta történt személyi változások ellen.

Nagy tetszést aratott vendéglátói körében, akkor Erdélyhez fűződő személyes kapcsolatáról beszélt a kormányfő. "Szeretem Erdélyországot, Erdély népét. Sorsáért nem csak politikai, hanem emberi felelősséget is érzek" - mondta. Hozzátette, hogy úgy érzi, hazajött Erdélybe. Medgyessy családja erdélyi származású, de ő már Budapesten született. 

Délután Kolozsváron Adrian Nastase román külügyminiszterrel találkozik Medgyessy, majd Nagyváradra utazik.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának napirendjén szerepel majd a kedvezménytörvény módosítása - jelentette be Medgyessy Péter, miután délután Kolozsvárott találkozott Adrian Nastase román kormányfővel. A törvény esetleges konkrét módosításairól egyikük sem kívánt nyilatkozni.

Medgyessy Péter szerint négy alapelvnek kell teljesülnie a kedvezménytörvény segítségével: a jogszabálynak működőképesnek kell lennie és valóban azt kell szolgálnia, hogy a határon túli magyarság nemzeti önazonosságát megőrizve szülőföldjén boldogulhasson. A törvénynek teljes mértékben meg kell felelnie az európai normáknak és erről a kérdésről megfelelő párbeszédet kell folytatni a szomszédos országok kormányaival.

Adrian Nastase szerint a kedvezménytörvény a XX. század fennmaradt jelképe. Mint mondta, közösen kell megvizsgálni, hogy miként egyeztethető össze a jelenkor követelményeivel, de a törvény módosítása a magyar fél kötelessége.

Nastase bejelentette azt is, hogy az általa baráti légkörűnek nevezett találkozón emlékeztetőt adott át a két ország közti stratégiai kapcsolatok megteremtéséről. A román miniszterelnök közölte: a dokumentum már nem a megbékélésről, hanem a jövőre tekintő együttműködésről szól.


 

KAPCSOLÓDÓ CIKK