Péntek éjszaka tetőzik a Duna Nagybajcsnál

A Dunán Nagybajcsnál péntek éjjel várják a tetőzést, amely nagy valószínűséggel meghaladja a 870 centiméteres vízszintet, s ez egy méterrel magasabb lesz az eddig valaha mért vízállásnál.

Péntek este Nagybajcsnál 868 centiméteres vízszintet mértek, s a vízállás emelkedését regisztrálták. Győrnél szombaton tetőzik a folyó 800 centiméter körüli vízszinttel. A pénteki nap folyamán teljes erővel folyt az árvízi védekezés a folyó magyarországi felső szakaszán.

Dunaszentpálon és Mecsérnél befejezték az ideiglenes védőgát kiépítését. A Mosoni Duna-híd Mecsérnél továbbra is le van zárva a forgalom elől. Ásványrárónál elkészült a töltésmagasítás. Győrlikócson és Gönyűn a vízügyi igazgatóság szakmai irányítása mellett végezték az önkormányzatok a védőtöltések megerősítését.

Szaporodnak a Szigetközben a szivárgások, buzgárok, fakadóvizek, ezért a győrzámolyi szivattyútelep másodfokú, a kisbodaki szivattyútelep pedig első fokú készültségben üzemel. Pénteken 1800-nál többen vettek részt az árvízi védekezésben, amelyhez segítséget nyújtott a honvédség.