Balatoni táborozás rászoruló gyermekeknek

Két és félezer rászoruló gyermeknek szervezett egyhetes nyári tábort a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, a zánkai gyermekvárosban hétfőn ünnepélyes keretek közt nyitották meg az elsősorban dunántúli, de alföldi és északkelet-magyarországi hátrányos helyzetű gyermekeket is fogadó tábort.

- Főleg a kisebb településeken élő, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek közül kerülnek ki azok, akik hétfőtől szombatig Zánkán, Balatonföldváron és Zamárdiban táborozhatnak. A gyermekek húsz százaléka roma kisebbségi például a Bódva-völgyből, Ózd, Szerencs, Edelény és Farkaslyuk környékéről - mondta el Tóth László, az ifjúsági minisztérium osztályvezetője.

A gyermekek közül ezer a zánkai gyermekvárosban tölti az egy hetet, másfélezer pedig a déli parton, Földváron és Zamárdiban különböző ifjúsági szállásokon, üdülőkben, ifjúsági táborokban, de mindenütt kőházakban s nem sátorban.

A rászorulók közül a családsegítő szolgálatok és a nagycsaládosok egyesülete választotta ki a táborlakókat, az utóbbi szervezet a gyermekeknek a Balaton-parti táborba való szállításában is részt vett, és segítséget nyújtottak a Magyar Vöröskereszt szakemberei, valamint a lakásotthonok vezetői is. A két és félezer gyermeket egyebek közt művészeti-művelődési rendezvények, kézműves foglalkozások, mozi-vetítések, hangversenyek, hajókirándulások, vízi sport vetélkedők várják, a szombati búcsúzás előtti napon, pénteken pedig Zánkán nagy közös ünnepélyen vesznek részt a három tóparti településen táborozók.

A pénteki zánkai rendezvényre a Balatoni Hajózási Rt. hajói szállítják át a déli partról az ott pihenőket. A déli partról érkező másfélezer társukat megvendégelve a "zánkaiak" egész napos műsorral kedveskednek, majd este tábortűznél folytatódik a záróünnepség, amelyet tűzijáték követ.