Az SZDSZ sajnálja Hack és Kis távozását

A felszólalók sajnálattal szóltak Kis János és Hack Péter SZDSZ-ből való kilépéséről a párt országos tanácsának szombati ülésén. A tanácskozáson Kuncze Gábor pártelnök egyebek mellett beszélt az önkormányzati választásokról. Az SZDSZ 90 önálló és 99 MSZP-vel közös polgármester-jelöltet indít - derült ki. A pártelnök támogatásáról biztosította Mécs Imrét, a kormánytagok titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottság elnökét.

Az országos tanács ülésén minden felszólaló sajnálatosnak tartotta Kis János és Hack Péter kilépését az SZDSZ-ből - mondta Kuncze Gábor a testület ülését követő sajtótájékoztatón szombaton Budapesten. Kis János és Hack Péter a Medgyessy-ügy kirobbanását követően lépett ki az SZDSZ-ből. Kuncze Gábor elmondta, hogy a felszólalók többségének is és saját magának is az a véleménye, hogy olyan politikusokról van szó, akiknek a véleménye eddig is és a jövőben is fontos lesz az SZDSZ számára.

A pártelnök szerint a hozzászólók többsége azt hangsúlyozta, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége nem tért el eredeti irányvonalától, ragaszkodik és tartja elveit. "Hiszen a szabad demokratáknak nagyon fontos szerepük van a magyar politikai életben, különösen fontos a szerepük a politikai élet demokratizálása, minőségének a megtartásában és erősítésében" - mondta Kuncze Gábor. Hozzátette: az országos tanács azt várja a párt vezetésétől, hogy a továbbiakban is nagyon határozottan képviselje a párt elveit, kormányon belül pedig minél többet igyekezzen megvalósítani a párt programjából.

Kuncze szólt arról is, hogy 2002-ben 50 százalékkal több polgármester-jelöltet indítanak a szabad demokraták az önkormányzati választáson, mint négy évvel ezelőtt. Összesen kétszázötven polgármesterjelölt indul, közülük 90 önállóan, az SZDSZ színeiben, 99-en pedig az MSZP-SZDSZ közös támogatásával, egyharmaduk SZDSZ- és kétharmaduk MSZP-s jelölt, 40 független jelölt pedig helyileg elfogadja az SZDSZ támogatását. A pártnak huszonegy olyan polgármesterjelöltje van, akiket más szervezetek, civil tömörülések támogatnak.

Kuncze Gábor szerint a Fidesszel, a Munkáspárttal és MIÉP-pel semmi szín alatt nem állítanak közös jelölteket. A pártelnök szólt arról is, hogy a fővárosban 15 közös MSZP-SZDSZ polgármesterjelölt indul, 13 az MSZP jelöltje, 2 az SZDSZ-é, és szeptember 5-én, 6-án kétnapos országos kampánynyitót szerveznek.

Az országos tanács támogatásáról biztosította a Mécs Imre vezette, a volt és a jelenlegi kormánytagok múltját vizsgáló parlamenti csonka bizottság ténykedését. A pártelnök szerint fontosnak tartják, hogy az emberek, a választópolgárok értesüljenek a közszereplők múltjáról, de azt is, hogy a nyilvánosságra kerülő adatok ellenőrzöttek legyenek, és valóban azok neve kerüljön nyilvánosságra, akiknél igazolható, hogy tevékenységet folytattak a titkosszolgálatok részére. Az SZDSZ elnöke úgy véli, ha valakinek a neve felmerült, de ez a tevékenység nem igazolható, akkor fontos, hogy a bizottság ezt tegye nyilvánvalóvá.

Az ellenzék magatartásával kapcsolatosan megjegyezte, hogy valójában semmi mást nem akartak elérni, mint ellehetetleníteni a bizottságot, megakadályozni, hogy elérje azt a célt, amiért a parlament létrehozta. "A bizottsági munkából történő kilépésükkel más céljuk nem volt, mint elfedni azokat a problémákat, amelyeket számukra a Mécs-bizottság működése jelent - mondta Kuncze Gábor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK