A Legfelsőbb Bíróság a napokban ad választ arra a kérdésre, vajon jogosan szabott-e ki az elsőfokú bíróság százezer forint rendbírságot, amiért Tasnádi Péter egyszer elutazott a gyerekéért Budaörsre, egy másik alkalommal pedig felkeresett egy budapesti lokált. A Legfőbb Ügyészségen ugyanakkor egy ügyész teljes munkaidőben tanulmányozza a büntetőügy iratait, szeretnék elérni a maffiabűntett kimondását és a vállalkozó büntetésének súlyosbítását.

Szikinger István ügyvéd szerint nem jogszerű az a százezer forintos bírság, amelyet a Pest Megyei Bíróság szabott ki Tasnádi Péterre azzal az indokkal, hogy megszegte a házi őrizet szabályait. Az ügyvéd megfellebbezte a bírságoló végzést.

A házi őrizetet és a lakhelyelhagyási tilalmat akkor rendelte el az elsőfokú bírói tanács, amikor május 16-án kihirdette az ítéletet az első magyar keresztapaként emlegetett vállalkozó ügyében. A maffiavád megdőlt, s nem látta bizonyítottnak a bíróság az adócsalást sem. Tasnádi Pétert azonban négy és fél évi börtönre ítélte aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés bűntettéért. Figyelembe vette azonban, hogy Tasnádi akkor már két és fél éve előzetes letartóztatásban volt, s megszüntette a fogva tartását. Helyette házi őrizetet rendelt el úgy, hogy azt lakhelyelhagyási tilalom keretei között kell végrehajtani. A végzés azt is tartalmazta: Tasnádi heti két alkalommal 4-4 órára elhagyhatja rózsadombi lakását, hogy mindennapi ügyeit intézze. Emellett rögzítették: a rendőrségnek folyamatos jelenléttel kell gondoskodnia a házi őrizetről.

Az ügyész nem értett egyet a letartóztatás megszüntetésével, fellebbezését azonban az LB július 1-jén elutasította. A Pest Megyei Bíróság ezután írta elő a százezer forint megfizetését.

Szikinger úgy véli, nem jogsértő az, hogy védence elment Budaörsre a gyerekéért. A végzésben ugyanis nincs szó arról, hogy Tasnádi nem hagyhatja el Budapestet. Ha mégsem hagyhatta el, miért nem figyelmeztette a rendőr, aki állandóan kíséri - tette hozzá az ügyvéd. A védő szerint nem kifogásolható az sem, hogy a vállalkozó felkereste a Moulin Rouge nevű mulatót, mert Tasnádi ott is a "mindennapi ügyeit" intézte. Szeretett volna részesedést szerezni a cégben. Az, hogy - egyes állítások szerint - megivott egy pohár pezsgőt, vagy szóba állt a lányokkal, nem érv. Reméli, hogy a Legfelsőbb Bíróság is így ítéli meg ezt. Döntés a napokban várható.

Magát az elsőfokú ítéletet is megfellebbezték az érintettek. Tasnádi felmentést vár. Az ügyészség pedig ragaszkodik ahhoz, hogy bűnszervezet létrehozásáért s adócsalásért is elmarasztalják a vádlottat, és súlyosbítsák a büntetését. A másodfokú tárgyalásra azonban még várni kell. A Legfőbb Ügyészség sajtóosztályának közlése szerint egy ügyész napi nyolc órában tanulmányozza az ügy iratait. A fellebbezést ugyanis részletesen meg kell indokolni. Egyelőre nem tudni, mikor továbbíthatják az aktát a Legfelsőbb Bíróságra. Az irathalmaz olyan terjedelmes, hogy kisteherautó vitte a Pest Megyei Bíróságról a Markó utcába. A tízezer oldalnyi jegyzőkönyv leltárszerű átvétele egy teljes napig tartott.