Autólopások: hat év alatt jelentős visszaesés

A budapesti autólopások száma jelentősen csökkent az utóbbi hat évben, amely a három éve létrejött Gepárd csoport tevékenységén kívül a széles nemzetközi együttműködésnek és a megerősített jogi környezetnek is köszönhető. A Gepárd csoport tevékenységét az Autótechnika 2002 kiállításon méltatta Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány.

A kilencvenes évek közepéhez képest közel 50 százalékkal csökkent az autólopások száma Budapesten. A gépkocsilopások számának további csökkenésére azonban nem lehet számítani, sőt a jelenlegi viszonylag alacsony - 6400 körüli - lopásszám szinten tartásához is jelentős erőfeszítések szükségesek - közölte Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány pénteken az Autótechnika 2002 kiállításon tartott sajtótájékoztatóján.

Kökényesi Antal elismerően szólt a gépkocsilopások megfékezésére 1999-ban létrehozott Gepárd csoportról, amely a határregisztrációs rendszer kiépítése, a jogszabályi háttér erősítése, és a széles nemzetközi együttműködés mellett jelentősen hozzájárult az autótolvajok elleni eredményes fellépéshez. A rendőrfőkapitány kijelentette: szeretnék a biztosítókat érdekeltté tenni abban, hogy elősegítsék az autós biztonsági eszközök beépítését.

A Gepárd csoportot méltatva Kökényesi Antal megjegyezte: a közelmúltban a magyar példa alapján hasonló célból, ugyanezen a néven alakított a varsói rendőrség is speciális egységet.

A sajtótájékoztatón a Gepárd csoport vezetője, Pál József alezredes elmondta, az autótolvaj csoportok általában külföldi befolyás alatt állnak, tevékenységükre jellemző a futószalag rendszerű, nagyipari termelés, de újabban jelentősen elterjedtek a lízingelt autókkal való visszaélések. A rendőrség tíz esetből általában hat olyat talál, ahol a lízingelő úgy vesz gépkocsit, hogy eleve nem képes fizetni a lízingdíjat.