A Fidesz és az MSZP képviselői közleményekben versenyeznek, hogy melyik pártot fűzi jobb viszony a NATO-hoz és az amerikai kormányhoz. Az MSZP szerint a Fidesz irigy Medgyessy amerikai útjára, a Fidesz szerint Medgyessy amerikai látogatását is arra használja fel, hogy újabb támadást intézzen az Orbán-kormány ellen.

"Az MSZP-frakció nem csodálkozik azon, hogy a Fidesz vezetésének fáj, ha Medgyessy Péter találkozik George Bush-sal, mert még él bennük Orbán Viktor 30 millióba kerülő amerikai kirándulásának emléke, amikor is őt nem fogadta az amerikai elnök. Az ország túl van ezen, a Fidesznek is túl kell tennie magát, nem kell irigykedni" - írta közleményében szerdán Juhász Gábor és Vári Gyula szocialista képviselő.

"A Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöksége már nem lepődik meg azon, hogy a Magyar Szocialista Párt Medgyessy Péter amerikai látogatását is arra használja fel, hogy újabb támadást intézzen az Orbán-kormány ellen" - reagált csütörtökön a Fidesz szintén közlemény formájában.

Az MSZP azt is felhánytorgatta a Fidesznek, hogy Simicskó István nyilatkozataival kétségbe vonja, hogy a magyar katonák alkalmasak arra, hogy a NATO nemzetközi csapataiban képviseljék az országot. Az ellenzéki párt reakciójában közölte: "a Fidesz - mint eddig - továbbra is támogatja NATO-tagságunkból ránk háruló feladataink teljesítését. Annak ellenére támogatjuk a jelenlegi kormány ez irányú erőfeszítéseit, hogy a koszovói válság idején a Magyar Szocialista Párt hátba támadta a szövetségesi kötelezettségeinket teljesítő polgári kormányt".

A Fidesz utal Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek az Info Rádióban elhangzott nyilatkozatára is. Ebben a miniszter a párt szerint lényegében azt közölte - bár sem a Fideszt, sem Orbán Viktort nem nevezte meg név szerint -, hogy Bush azt reméli, hogy Medgyessy nem egy olyan antiszemita és nacionalista kormányt képvisel, mint amilyen a korábbi volt. "Visszautasítjuk, hogy hazug módon antiszemitizmussal és nacionalizmussal vádolják a világ előtt a polgári kormányt. Nem akarják észrevenni, hogy ezzel sok millió magyar ember becsületébe gázolnak, és ártanak a nemzet érdekének" - írta a Fidesz közleményében.