Herényi lehet Balsai utódja az MDF-ben

Kedd reggel hivatalosan is lemondott farkcióvezetői tisztségéről Balsai István. A frakció ügyeit jelenleg ügyvezetőként Font Sándor intézi. A képviselőcsoport ülését követően kiderült: a vezetés azt szeretné, ha a megüresedett helyre csak egy jelölt lenne. Az  [origo] információ szerint erre a legesélyesebb Herényi Károly lehet. Az új frakcióvezetőt várhatóan vasárnap választja meg a képviselőcsoport.

A Magyar Demokrata Fórum kedd reggeli frakcióülésén hivatalosan is lemondott frakcióvezetői posztjáról Balsai István. Feladatait jelenleg Font Sándor látja el ügyvezetőként, aki a képviselőcsoport reggeli ülését követően nyilatkozott a sajtónak.

A képviselőcsoport várhatóan vasárnap választja meg az új frakcióvezetőt. A frakcióvezető-helyettes közölte: háromtagú jelölőbizottságot alakítottak, amelynek az a feladata, hogy minden frakciótaggal egyeztessen, illetve a frakcióvezetői posztra jelöltekkel is konzultáljon. A bizottság tagja Csáky András, Medgyasszay László és Lezsák Sándor.

A vezetése szeretné, ha minél kevesebb jelölt lenne a megüresedett posztra, ideális az lenne, ha csak egy jelöltről kellene szavazni, akit a frakciótagok konszenzussal választanának meg. Erre a lehetőség megvan, ám a frakció szabályzata szerint Balsai helyére bármelyik MDF-es képviselő jelölhet valakit. Az új frakcióvezető megválasztásához 50 százalék plusz egy szavazat szükséges.

Font Sándor kijelentette nincs új helyzet a frakcióban, a tagok régóta egy álláspontot képviselnek a demokráciáról, a jogintézményekről és a parlamenti munkáról. Font elegáns megoldásnak nevezte Balsai lemondását. Utalt arra, hogy az MDF egy korábbi időszakában a személyes viták frakció- és pártszakadáshoz vezettek (1996-ban személyes viták miatt vált ki a pártból Kónya Imre vezetésével egy képviselőcsoport).

Balsai távozásával kapcsolatban egyes frakciótagok elismerték, hogy a politikus így akarta megelőzni, hogy a közte és Dávid Ibolya pártelnök közötti viták súlyosabb konfliktussá alakuljanak át. A képviselők közül sokan - még azok is akik sajnálják Balsai döntését - úgy vélik, ezzel jobb helyzet állt elő a frakcióban.

Az [origo] információi szerint Balsai posztjára Herényi Károly a legesélyesebb, ugyanis egyes képviselők úgy vélik, a farkcóból őt támogatnák a legtöbben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK