A fővárosi szabad demokraták határozatlan időre megszakították a koalíciós tárgyalásokat az MSZP-vel. A két párt az Erzsébet téri gödörről és a tulajdonosi bizottság alelnöki posztjáról nem tudott egyezségre jutni - írja a Népszabadság.

A két párt várhatóan ma folytatja a tárgyalásokat, miután szerdán a szocialisták leszavazták a szabad demokraták előterjesztését az Erzsébet téri gödör értékesítéséről. Az ingatlan ügyének rendezése azért fontos, mert a kormány szerződésszegésért beperelheti a fővárost, és akár napi 1000 dolláros kötbért is kérhet az önkormányzattól. A szocialisták azonban továbbra is azt szeretnék, ha az ingatlan egésze, de legalább egy része önkormányzati tulajdonban maradna. Indoklásuk szerint az épület legalább 6 milliárd forintot és, és ha eladnák 3 milliárdért, az a közpénzek elherdálása lenne.

Továbbra sincs egyezség a programokról és a helyettesi hatáskörök ügyében is nagy az ellentét. A szocialisták megakadályozták az SZDSZ által a tulajdonosi bizottság alelnöki posztjára delegált Székely Gábor megválasztását. Azt kifogásolják, hogy Székely nem közgyűlési képviselő, és a bizottság alelnökévé nem szeretnének külsőst választani.

A Magyar Hírlap hozzáteszi: a hárommal több bizottság, az önálló MDF-, a nagyobb MSZP-frakció, valamint az, hogy várhatóan öt főpolgármester-helyettes lesz, ez az 1100 fős hivatal létszámát több mint húsz fővel bővítené. Ez megemelné havi tízmillió forinttal a kiadásokat.