Jövő év szeptemberétől ingyen juthatnak rendszeres étkezéshez az óvodások. 2003-tól bővül azok köre, akik gyermekétkeztetési támogatást kapnak, és nő a kedvezmény összege is.

A gyermekvédelmi törvény módosításával 2003. január 1-jétől bővül azok köre, akik gyerekétkeztetési támogatást kapnak. Továbbá nő a kedvezmények és támogatások mértéke. A fogyatékos gyerekek eddigi 30 százalékos kedvezménye 50 százalékra emelkedik - mondta el a Magyar Hírlapnak Szabó Sándorné, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Szeptember 1-jétől az óvodában étkező gyerekek százszázalékos normatív kedvezményt, vagyis ingyenes étkezést kapnak. Ez az államnak 2,5 milliárd forintos kiadást jelent.

Jövőre is - hasonlóan az idei évhez - 21 milliárd forinttal támogatják a gyermekétkeztetést, ami gyerekenként 24 ezer forintot jelent. A bölcsődében és családi napköziben ellátott gyermekek reggelijére és ebédjére évi 400 millió forintot adott eddig a szociális tárca - mondta a minisztérium illetékese. Tavaly több mint egymillió gyereknek jutott étkezési támogatás: a bölcsődések 100 százalékának, 360 ezer óvodásnak, az általános iskolások felének és középiskolások egyötödének.