Aáry-Tamás Lajos oktatási biztos levélben figyelmeztette Magyar Bálint szakminisztert arra, hogy a 2003-as felsőoktatási felvételi tájékoztató több ponton hibás információt tartalmaz. Szerinte ezzel diszkriminálnak egyes jelentkezőket. Bár a tájékoztató pénteken megjelenik, az ombudsman szerint van mód arra, hogy a miniszter jelezze a felvételizőknek a hibákat.

A tájékoztató már kijött a nyomdából, péntekig már nem lehet megváltoztatni, de napilapokban, fizetett hirdetés formájában pontosítani lehet - mondta az [origo]-nak Aáry-Tamás Lajos oktatási biztos, aki csakúgy, mint tavaly, idén is megvizsgálta a tájékoztató szövegét. Bár a tavalyihoz képest kevesebb hiba van a tájékoztatóban, az ombudsman szerint több esetben jogszabályváltoztatásra van szükség. Magyar Bálint rövid válaszlevelében közölte, hogy "elindította a szükséges folyamatokat".

Az idei tájékoztató egyik legfőbb hiányossága - közölte az oktatási biztos -, hogy a könyvben önkényesen van meghatározva, hogy ha a két külön elküldendő felvételi lap nem egyezik, az A jelűt kell érvényesnek tekinteni. Aáry szerint ez lehet így, de akkor jogszabálynak kell rögzítenie. "Az önkényes döntés megtévesztheti a jelölteket" - közölte az ombudsman.

Megtévesztőnek tartja azt is, hogy a tájékoztató szerint március 1-ig kell leadni a pluszpontokat, kedvezményeket jelentő dokumentumokat (a nyelvvizsgáról, tanulmányi versenyről). Egyes egyetemek ugyanakkor később is elfogadnak bizonyos iratokat - áll a felvételi tájékoztatóban. Aáry szerint ezt szintén rendeletben kell szabályozni. Példaként említette, hogy rendelet szól arról is: az érettségi bizonyítványt - amely elengedhetetlen a felsőoktatási tanulmányokhoz - a felvételi vizsga után is be lehet adni, hiszen sokan az adott tanéveben érettségiznek. Hasonlóképpen meg kellene határozni az ombudsman szerint az egyéb dokumentumok beküldési határidejét, iskolától függetlenül.

Az ombudsman azt is kifogásolja, hogy a felvételikről szóló miniszteri rendelet csak egyféle felvételi rendszerről beszél, miközben a felvételi tájékoztatóban három is szerepel: a keresztféléves (a félév közepén), a normál (tavaszi) és a nyári.

Aáryhoz a tavalyi felvételi tájékoztató pontatlanságai miatt több kifogás is érkezett, emiatt indított hivatalból az idén is viszgálatot. Arról nincs kimutatása, körülbelül hány embert érhetett hátrány a hibák miatt, mivel - mint az ombudsman az [origo]-nak elmondta - sokan nem is tudják, hogy diszkriminálták őket. Akit hátrány ér a pontatlan információ miatt, az kártérítési pert indíthat a minisztérium ellen, ám erre Aáry tudtával még nem került sor.

Kisebb változások vannak tavalyhoz képest

A tavalyi rendszerhez képest az idén változást jelent az, hogy a két felvételi lap közül az A jelzésűhöz befizetendő jelentkezésenkénti 3000 forintot a jelentkezési lap beadásakor kell befizetni, nem pedig áprilisban. 2003-tól a felvételizők külön-külön is jelentkezhetnek költségtérítéses vagy államilag finanszírozott képzésre, ezért a jelentkezési lapokon a finanszírozási formát is meg kell adni.

A felvételi eljárásról szóló kormányrendeletet az új kormány augusztusban több ponton is módosította. Újra engedélyezték például a jelentkezők hozott pontok alapján történő rangsorolását.