Eltűnt egy cég a MÁV félmilliárd forintjával

Másfél millió dollárt kapott egy szakértői cég 2001-ben, hogy előkészítse a szerződést az orosz államadóság terhére érkező vasúti motorkocsikról. A MÁV  belső vizsgálata megállapította, hogy a céget az orosz féllel kötött szerződés aláírása után egy évvel bízták meg a szerződés előkészítésével. A cég fantomizálódott, a MÁV pedig feljelentést tett.

A Magyar Államvasutak (MÁV) Rt. belső vizsgálatot folytatott annak a szakértői megbízásnak a  felülvizsgálatára, amelyet az orosz államadósság terhére, a MÁV Rt. részére beszerzendő vasúti motorkocsik ügyében kötöttek. Egy külföldi székhelyű szakértő céget azzal bízták meg, hogy készítse elő az orosz motorkocsikról szóló szerződést, határozza meg a műszaki tartalmat és a finanszírozás módját.

A vizsgálat megállapította: a szakértő céget 2001. szeptemberében, csaknem egy  évvel azután bízták meg a munka elvégzésével, hogy az orosz motorkocsik szállításáról szóló szerződést 2000. november 17-én aláírták. A szakértő cégnek 2001. szeptemberében, a szerződés aláírásakor azonnal átutaltak 1,27 millió dollárt, majd 2002. júniusában további 212,5 ezer dollárt fizettek ki. (Ez akkori áron majdnem félmilliárd forintot tesz ki.) Ugyanakkor a MÁV belső vizsgálata során ennek a munkának a teljesítését igazoló dokumentumokat nem sikerült fellelni.

A MÁV Rt. megpróbálta felkutatni a szerződő felet az ügy tisztázása érdekében, de az időközben  ismeretlen helyre költözött. Mindezek alapján a MÁV Rt. - a tulajdonost képviselő minisztérium előzetes tájékoztatásával -  bűncselekmény alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.

A MÁV nem árulta el, hogy melyik az az említett külföldi székhelyű cég, azt azonban nem cáfolták, hogy a MÁV akkori vezetősége is érintett lehet az ügyben.