Nem találják a Kertész-könyvek rongálóit

Egyelőre sem a rendőrség, sem az egyik helyi iskola vizsgálata sem tudta kideríteni, hogy kik tépték szét a Nobel-díjas Kertész Imre regényének példányait Hódmezővásárhelyen. A megrongált Sorstalanság-köteteket egy középiskola közelében találták meg december végén, az intézmény igazgatója szerint azonban nem az ő diákjaik tépték szét a könyveket.

Egy nappal karácsony után, december 27-én találtak rá a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényének széttépett példányaira Hódmezővásárhelyen. A gyanú szinte rögtön a város öt középiskolájának diákjaira terelődött, a Polgármesteri Hivatal ugyanis - éppen az ünnepek előtt - minden középiskolásnak adományozott egy-egy példányt a Sorstalanságból.

Az önkormányzat - jogkör hiányában - nem indított vizsgálatot, a város vezetői ugyanakkor több alkalommal is elítélték a könyvrongálást. Az ügy nyomán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság információgyűjtésbe kezdett, ez azonban egyelőre nem vezetett eredményre - mondta az [origo]-nak Tuczakov Szilvána, a rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A könyvrongálást - amely nem bűncselekménynek, hanem legfeljebb szabálysértésnek minősül - államigazgatási eljárás keretében vizsgálják. A sajtóreferens hozzátette, hogy az ügy vizsgálata nem tartozik szorosan a rendőrség hatáskörébe, az információgyűjtést is azért kezdték el, mert a megrongált könyvek esete országszerte nagy felháborodást keltett.

A széttépett Kertész-köteteket a város egyik középiskolájának közelében találták meg. A gimnázium és szakközépiskola igazgatója, Hajdú János az [origo]-nak elmondta, mivel a könyveket az intézmény közelében találták meg, ezért az iskola diákjaira terelődött a gyanú. A téli szünetet követően ezért vizsgálatot indult: az igazgató megkérte az osztályfőnököket, hogy kérdezzék ki a tanulókat, tudnak-e valamit az esetről.

Hajdú közölte: a rendkívüli havazás miatt nem tudtak még mindegyik diákkal beszélni, de az eddigi információgyűjtés azt mutatja, a könyvrongálók nem az iskolából kerültek ki. Az igazgató hozzátette, azért sem tartja valószínűnek, hogy az intézmény tanulói tépték szét a könyveket, mert az eset éppen a téli szünet közepén történt. Hajdú szerint inkább a környéken található, fiatalok által gyakran látogatott klubok, illetve szórakozóhelyek közönsége között kellene keresni az elkövetőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK