Nem csak a hajléktalanokat fenyegeti a fagy

A nagyobb vidéki városok kórházaiba eddig a korábbi telekhez képest kevesebb fagyásos és kihűléses beteget szállítottak az elmúlt két hónapban. Budapesten november eleje óta 35 ember került az Erzsébet Kórházba, közülük nyolc betegen már nem tudtak segíteni. A kórházi esetekből ugyanakkor kiderül, a fagy nem csupán a hajléktalanokat veszélyezteti.

Kihűlés és fagyás miatt eddig Budapesten kezelték a legtöbb beteget. Az Erzsébet Kórház sürgősségi osztályára, amely a fővárosi és a Pest megyei betegeket fogadja, november eleje óta 35 embert - köztük 25 hajléktalant - szállítottak be - közölték az [origo]-val. A hontalanok közül hetet már nem tudtak megmenteni, és életét vesztette az egyik olyan beteg is, akinek volt otthona. A Népszabadság egy korábbi írása szerint további hét ember közterületen halt meg a fagy miatt Budapesten, így ők már be sem kerültek a kórházba.

Forrás: ORIGO

Az osztályt vezető főorvos az [origo]-nak elmondta, a hajléktalanok mellett főleg idős embereket szállítottak be a kórházba. A betegek között többen voltak, akik nem csupán kihűlés, hanem fagyásos sérülés miatt kerültek az osztályra. Az orvos hozzátette, a kihűlés akkor következik be, ha a beteg maghőmérséklete - amelyet a végbélen keresztül mérnek meg - 35 fok alá esik. Volt olyan beteg is, akinek 21 fok alatt volt a maghőmérséklete.

A Miskolci Megyei Kórházban - ahol a megyéből érkezőket látják el - közölték, az elmúlt hónapokban egy beteget vesztette életét kihűlés miatt. A város lakosságát ellátó Diósgyőri Kórház osztályvezető főorvosa pedig elmondta, eddig kevesebb, mint tíz esetet láttak el, és ezek egyike sem végződött halállal. A főorvos közölte, osztályukra nem csupán hajléktalanok kerültek be, hanem olyanok is, akiknek ugyan van fedél a fejük felett, de nem tudnak vagy nem akarnak megfelelően fűteni.

A Győri Megyei Kórházban az égésplasztikai osztályon kezelik a kihűléses és fagyásos betegeket is. A főorvos az [origo]-nak elmondta, az idei télen eddig 3 fagyott sérültet szállítottak be hozzájuk. Az azóta gyógyulófélben lévő betegek közül egyik sem volt hajléktalan. A főorvos elmondása szerint leggyakrabban idős embereket szállítanak be hozzájuk a hideg miatt, de előfordult olyan eset is, hogy az egyik páciens valamilyen más betegsége miatt elkóborolt az utcán, és végül fagyásos sérüléssel került a kórházba. A főorvos hozzátette, legutóbb 1987 januárjában fordultak elő náluk tömeges fagyási esetek, amikor egy hónap alatt negyven beteget kezeltek az osztályon.

Debrecenben idén még nem szállítottak kórházba beteget kihűlés vagy fagyás miatt. A szegedi bőrklinikán közölték, eddigi tapasztalataik szerint enyhébb a helyzet, mint amilyen a tavalyi télen volt. A bőrklinikára eddig egy beteget szállítottak be fagyás miatt. A klinika egyik orvosa elmondta, a korábbi évek során főleg hajléktalanok kerültek be hozzájuk. Előfordult ugyanakkor olyan eset is, hogy valakit azért szállítottak be, mert a téli hidegben kesztyű nélkül bütykölte az autóját, és lefagyott a keze.

Mindegyik kórházban hangsúlyozták, hogy az általuk adott információk nem adnak teljes képet a fagyásos és kihűléses esetekről. Ha ugyanis valakire úgy találnak rá a mentők, hogy már nem lehet rajta segíteni, akkor a kórház nem kerül kapcsolatba a sérülttel.

A rendőrség sem tud pontos információt adni arról, hogy az idei télen eddig hányan vesztették életüket a fagy miatt. Az ORFK kommunikációs osztályán közölték, azért nem készítenek ilyen kimutatást, mert a holttest megtalálásánál még nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta az illető halálát. Országos adat ezért nincsen arról, hogy az elmúlt közel két hónap során - mióta a hideg idő beköszöntött - hányan vesztették életüket a fagy miatt.