Az új Gripen-szerződés 15 százalékkal drágább

Pénteken kerül a kormány elé a Gripen vadászrepülőgépekről szóló bérleti szerződés módosításának ügye - mondta a honvédelmi miniszter, miután e témában megbeszélést folytatott a kormányfővel.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ismertetése szerint a kormány három variáció közül dönthet. Az eredeti szerződés meghagyása esetén egy "majdnem használhatatlan repülőgépet" kapna az ország, ha pedig felbontaná a megállapodást, akkor az mintegy 70 milliárd forintba kerülne. A harmadik opció szerint a repülőgépek modernebb változatát bérelné a szaktárca, így a beszerzés mintegy 15,2 százalékkal kerülne többe az eredeti 108 milliárd forintos bérleti díjnál. Ennek finanszírozása pluszköltségeket is jelent.

A miniszter közölte, hogy az előző kormány által megkötött eredeti, "rossz feltételekkel és pénzügyi konstrukcióval rendelkező" szerződést átdolgozták, s ennek részleteiről tájékoztatta a miniszterelnököt. A miniszter arról is szólt, hogy az Országgyűlés honvédelmi bizottságát már korábban tájékoztatták a modernebb Gripenek beszerzésének lehetőségéről, a kormány pedig saját hatáskörben dönthet a szerződés módosításáról.

A Honvédelmi Minisztériumban tavaly augusztus végén jelentették be, hogy újratárgyalják az előző kormány által megkötött bérleti szerződés egyes részleteit. Céljuk egyebek között az volt, hogy a szóban forgó 14 repülőgép a levegőben is utántölthető legyen, illetve precíziós fegyverekkel is fel lehessen szerelni, de a kifizetés ütemezésén is változtatni akartak. A módosítások fontosságát azzal indokolták, hogy a következő években a jelenlegihez képest egészen más harcászati képességekkel kell rendelkeznie egy NATO-ország légierejének, ezekhez pedig szükség lehet a légi utántöltési lehetőségre és a precíziós fegyverek célba juttatási kapacitására. A szaktárca többször kinyilvánította azt az elvárását, hogy a többletköltségek 10-15 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatják meg a tavaly megkötött szerződésben szereplő 108 milliárdos bérleti díjat.

A tárgyalások után november végén megérkezett svéd ajánlat a minisztérium akkori hivatalos közlése szerint "pénzügyileg és tartalmilag is megfelelt" az elvárásoknak. Korábban lényegesen drágább díjkülönbségről szóltak az ezzel kapcsolatos értesülések, azonban később a honvédelmi miniszter is megerősítette, hogy az ajánlat 15,2 százalékkal növelné meg a repülőgépek eredeti bérleti díját. 

A svéd ajánlatról megérkezése óta nem derültek ki részletek, sőt, annak tartalmát 2013 végéig Svédország gazdasági és katonai érdekeire hivatkozva titkosították.