Pokornit akarja alelnöknek Orbán

Orbán Viktor várhatóan csak akkor vállalja el, hogy induljon a Fidesz elnöki posztjáért, ha a tagság elfogadja átalakítási elképzeléseit. Ezek szerint a jelenlegi hét alelnök helyett a májusi kongresszuson már csak két alelnököt választanának. A Magyar Hírlap információi szerint Orbán azt szeretné, ha az egyik alelnöki posztot Pokorni Zoltán töltené be.

Ha Orbán Viktor elképzelései szerint módosítják a Fidesz alapszabályát, akkor a májusi kongresszuson már csak két alelnököt választanának a jelenlegi hét helyett. A Magyar Hírlap információi szerint a volt kormányfő Pokorni Zoltánt - a párt korábbi elnökét - látná szívesen egyik alelnökként.

Orbán tervei szerint az elnök és a két alelnök mellett az elnökség tagja lenne a választmány elnöke, amely posztot jelenleg Kövér László tölti be, valamint a mindenkori frakcióvezető. Utóbbi feladatot jelenleg Áder János látja el. (A pártnak hét alelnöke van: Kövér László, Szájer József, Varga Mihály, Deutsch Tamás, Németh Zsolt, Kósa Lajos és Rogán Antal. A testületbe póttagként megválasztották Illés Zoltánt is.)

Orbán csak akkor fogadja el a párt elnöki posztjára történő jelölést, ha a tagság egyetért átalakítási elképzeléseivel - írja a Magyar Hírlap. A volt kormányfő ezért egy háromfős bizottság tagjaként - Áder és Kövér társaságában - egy hónapos országjáráson vesz részt, és találkozik a párt vidéki vezetőivel. A lap információi szerint a megyei szervezetek vezetői általánosságban egyetértettek Orbán terveivel.

A Fidesz vezetői a múlt héten tartott kétnapos elnökségi ülés során döntöttek arról, hogy a német CDU-hoz hasonló néppártá kívánják alakítani a pártot. A szervezeti változtatások mellett a párt céljai között szerepel a taglétszám növelése is. A Magyar Hírlap információi szerint azonban az utóbbi időben a polgári körök mozgalmának megjelenése ellenére sem nőtt a Fidesz tagsága.

KAPCSOLÓDÓ CIKK