Jogerősen pert vesztett az államtitkár az Ezüsthajóval szemben

Másodfokú jogerős döntésével a Fővárosi Bíróság csütörtökön helyben hagyta azt az elsőfokú ítéletet, amely elmarasztalta Tóth Andrást, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkárát. Tóth azt állította, hogy a Bánk bán című filmhez kettős költségvetést készített a filmet gyártó Ezüsthajó Kft.

A személyiségi jogi perben 2002 júliusában a II.-III. kerületi bíróságon született az az elsőfokú elmarasztaló ítélet, amely ellen Tóth András fellebbezett.

Az ügy előzménye, hogy 2001 nyarán a szocialista politikus a hozzá eljutott dokumentumokra hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy az államilag finanszírozott produkcióhoz, a hivatalos 766 millió forintos költségvetés mellett, egy 610 millió forintos büdzsé is készült. Tóth András erre alapozva vélekedett úgy, hogy gyanúja szerint a filmgyártás során valaki vagy valakik mintegy 150 millió forintot kísérelhetnek meg kiemelni a Bánk bán költségvetéséből.

Bár a tárgyaláson a politikus jogi képviselője utalt arra, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon két eljárás is folyik ez ügyben, az első fokon eljáró bírósághoz hasonlóan, a Fővárosi Bíróság sem látta bizonyítottnak Tóth András állításait.

A jogerős ítélet értelmében a politikusnak közlemény formájában kell elégtételt adnia az Ezüsthajó Kft. jó hírnevét sértő állításait közlő Népszabadság és Magyar Hírlap napilapokban, valamint a tv2 adásában.

A Fővárosi Bíróság némiképpen pontosította az elsőfokú bíróság által meghatározott, a nyilvános elégtételt szolgáló közlemény szövegét. Így annak tartalmaznia kell, Tóth András sajnálatát fejezi ki, amiért megsértette a kft. jó hírnevét azzal, hogy megalapozatlanul állította a Bánk bán című film finanszírozásával kapcsolatban: azért készült a produkcióhoz két eltérő költségvetés, hogy abból ki lehessen emelni 150 millió forintot.

Tóth András az [origo]-nak eljuttatott közleményében azt írta, tudomásul veszi a bíróság ítéletét, de vizsgálja azokat a jogi lehetőségeket, "amelyek alkalmasak az igaság kiderítésére". Ezek egyike lehet a felülvizsgálati kérelem benyújtása - közölte az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK