Postabank-ügy: befejezik a nyomozást

Pár napon belül lezárják a Prinz Gábor volt elnök-vezérigazgató és társai ellen öt éve folyó nyomozást a Postabank-ügyben. A bank volt vezetése ellen gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése vétség alapos gyanúja miatt indult eljárás, a banknál 1998 után észlelt 150 milliárdos vagyonvesztés nyomán. Prinz Gábort csütörtökre idézte be a rendőrség iratismertetésre.

A Postabank-ügyben várhatóan napokon belül lezárul az a nyomozás, amelyet csaknem fél évtizedig folytatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Princz Gábor korábbi elnök-vezérigazgató és társai ellen, gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése alapos gyanújával.

Princz Gábor védője, Nehéz-Posony István ügyvéd vasárnap közölte, hogy ügyfelét az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága iratismertetésre idézte csütörtökre. Hozzátette: ezt követően várhatóan vádemelési javaslattal adja majd át a rendőrség a volt bankelnök ügyét az ügyészségnek. Az alapos gyanúban szereplő vétség megállapításához a hatóságoknak a szándékosságot is bizonyítaniuk kell, a törvény szerint kiszabható legsúlyosabb büntetés pedig kétéves szabadságvesztés.

A nyomozás előzménye, hogy az 1998-as kormányváltást követően több állami szerv büntetőfeljelentést tett a Postabanknál az előző ciklusban bekövetkezett, több mint 150 milliárdos vagyonvesztés felelőseinek felkutatása érdekében. A nyomozás során az igazgatóság és a felügyelőbizottság több tagját is meggyanúsították, ám az fb-tagok ügyében bizonyítékok hiányában már korábban megszüntették az eljárást.

Időközben ugyanakkor az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán kihallgatták a bank egyik korábbi könyvvizsgálóját bűnsegédként elkövetett, gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének visszaélése vétségének alapos gyanúja miatt. Az ügy kapcsán polgári per is indult, melyben mintegy 170 milliárd forintos kártérítési keresetet nyújtott be a pénzintézet több korábbi nagytulajdonosa, köztük a magyar állam, a Postabank volt könyvvizsgálói ellen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK