Az uniós miniszteri poszt létrehozásában és a jelölt személyében is teljes az egyetértés a koalíciós pártok között - hangzott el az SZDSZ és az MSZP keddi egyeztetése után. A további uniós posztokat későbbi megbeszélések után osztják fel a két párt között.

Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Koalíciós egyeztetést tartott kedden az MSZP és az SZDSZ, mivel az új EU-s miniszteri poszt miatt megváltozik a kormány struktúrája, és így a koalíciós szerződést is módosítani kell. Ennek értelmében megváltoztatták a koalíciós megállapodás mellékletét, amely a miniszteri posztokat és azok elosztását tartalmazza. Az egyeztetést követően Medgyessy Péter kormányfő közölte, az SZDSZ elfogadja az önálló poszt létrehozását, és a jelölttel, Juhász Endre korábbi uniós főtárgyalóval szemben sincs kifogásuk. A miniszterelnök elmondta, további uniós tisztségeket felosztása - például az Európai Bizottságban helyet foglaló magyar jelöltről - további egyeztetések tárgyát képezik a két párt között.

A jövőben különösen odafigyelünk arra, hogy betartsák a koalíciós szerződést - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, utalva arra, hogy Medgyessy Péter két hete anélkül jelentette be az EU-s tárca nélküli miniszteri poszt létrehozását, hogy erről egyeztetett volna a koalíciós partnerével. Az SZDSZ rossz néven vette, hogy Medgyessy nem egyeztetett velük erről és kész helyzet elé állította koalíciós partnerét, bár Juhász Endre miniszterjelöltettel szemben nem volt kifogásuk. Medgyessy ott a helyszínen az újságírók előtt megígérte Kunczénak, hogy ő is oda fog figyelni erre.

Az egyeztetésre egyébként az eredeti tervek szerint egy héttel korábban került volna sor, azonban az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor az utolsó pillanatban lefújta, mert indoklása szerint az újságok előre megírták, hogy pártja mit szeretne az egyeztetésen.

A megbeszélést követően elhangzott, a két párt mostani egyeztetésén nem esett szó az egyes - köztük SZDSZ-es - miniszterek értékeléséről, illetve a kormány átalakításáról. Erre majd májusban fog sor kerülni, a kormány egyéves évfordulóján. A kormányfő közölte, a koalíció jól működik, ezért nincs szükség külön egyeztető fórum létrehozására, ha azonban úgy adódik, akkor tartanak a mostanihoz hasonló megbeszéléseket.