Heteken belül távozik a gazdasági államtitkár

Hamarosan távozhat posztjáról Szalay Gábor gazdasági államtitkár információink szerint. Lehetséges utódjáról, amelyet az SZDSZ jelölhet, egyelőre nincs döntés.

Rövidesen távozik posztjáról Szalay Gábor gazdasági államtitkár - értesült az [origo]. Az utódját - akárcsak korábban Szalayt - az SZDSZ jelölheti. Szalay Gábor távozása tavaly szeptemberben merült fel, amikor kiderült, hogy kémelhárítóként együttműködött a szocialista állambiztonsággal. Akkor azonban nem távozott posztjáról, és tovább élvezte az SZDSZ és a kormányfő (aki szintén III/II-es volt) bizalmát. Szalay Gáborhoz ezen kívül semmilyen botrány nem kapcsolható, háttérbe húzodva nem konfrontálódott sem a szocialistákkal, sem az ellenzékkel.  Csillag István gazdasági miniszter pénteken azt válaszolta az [origo] kérdésére, hogy elégedett államtitkára munkájával.

"Szerintem nem leszek államtitkár" - válaszolta Gaál Gyula egykori SZDSZ-es képviselő az [origo] érdeklődésére, akinek neve egy lapinformáció szerint lehetséges utódként felmerült. Gaál Gyula megjegyezte, hogy semmiféle hivatalos megkeresés nem történt felé, bár elismerte, hogy "beszélgetések során sok minden szóba kerülhet".

A Gazdasági Minisztériumban csupán annyit mondtak a kormányszóvivőre hivatkozva, hogy Szalay Gábor távozásáról nincs döntés.

A szombati Magyar Nemzet azt írta, hogy az MSZP pénztárnoka, a gazdasági bizottság elnöke, Puch László lehet Szalay utódja, ezt azonban cáfolták.

Eredetileg a kormányátalakítással együtt jelentették volna be Szalay Gábor távozását, azonban akkor Csillag István külföldön tartózkodott, ezért kerül sor néhány héttel később erre a váltásra.