A 93 éves Varga László halálával megüresedett a korelnöki poszt a parlamentben. Utódja a 82 éves, szintén fideszes Horváth János. A képviselő állítja: jól bírja a strapát, mindennap gyalog jár fel a hegyre, XII. kerületi otthonába.

Varga László az Országgyűlés alakuló ülésén

Varga László 1994 óta volt országgyűlési képviselő, valamennyi ciklusban ő volt a korelnök. Bizottsági munkában az utóbbi két ciklusban már nem vett részt, de többször felszólalt a plenáris üléseken. Az elmúlt egy évben 11-szer szólalt fel, ebből nyolcszor a Nagy Imre-érdemrend alapításáról szóló törvényjavaslat vitájához szólt hozzá.

 

Varga halálával a 82 éves Horváth János lett a legidősebb országgyűlési képviselő. A korelnöknek a parlament megalakulásakor van szerepe. Az első ülést ő vezeti le, ellenőrzi a mandátumokat a jegyzői tisztet betöltő, az Országgyűlés legfiatalabb képviselőivel. Ezt követően benyújtja a határozati javaslatot az Országgyűlés tisztségviselőiről, az elnökről, alelnökökről és jegyzőkről.

 

Horváth Orbán Viktor gazdaságpolitikai tanácsadójaként kapott helyet a Fidesz országos listáján. Több amerikai egyetem közgazdasági professzora volt, politikai pályafutását 1944-ben, a nemzeti ellenállási mozgalomban kezdte. 41 évet élt Amerikában, majd hazatelepült, de manapság is gyakran tér vissza a tengerentúlra. Idén már két előadás-körutat is tartott Észak-Amerikában.

 

Forrás: ORIGO
Horváth Jánost többször is figyelmeztették a parlamentben

Az előző ciklusban több mint 200 felszólalása volt. A jelenlegi cilkusban is aktívan részt vesz a parlament munkájában, az elmúlt egy évben 93-szor szólalt fel (elsősorban gazdasági témákban), 3 önálló indítványt nyújtott be, 14 esetben pedig több képviselővel együtt adott be irományt. Anekdotázó stílusa miatt hozzászólásaiban gyakran eltér a napirendi ponttól, ezért több figyelmeztetést is kapott már az üléselnöktől. A külügyi és a költségvetési bizottság tagja. Angolul, franciául és németül beszél.

 

"Ez egy szolgálat" - mondta Horváth az [origo]-nak a korelnöki tisztségről. A politikus részletesen elmesélte, hogy jó barátja, Varga László többször mesélt olyan szerepléseiről, amikor korelnökként hívták bizonyos eseményekre. Hozzátette: egyszer maga is kipróbálhatta már ezt a szerepet, mivel Áder János egyszer őt hívta meg egy protokolleseményre, amikor Varga Lászlónak egyéb elfoglaltsága volt.

 

"Az égiek jók hozzám, bírom a strapát. Tegnap is jó néhány órát kertészkedtem" - mondta Horváth, aki mindennap gyalog jár fel a hegyre, XII. kerületi otthonába.