A kormány eljárása jogszerű volt, az adatrögzítés ügyében a kormányt nem terhelheti felelősség - mondta Kiss Elemér korábbi kancelláriaminiszter az APEH-nél és más kormányzati szerveknél a kormányváltás után elrendelt adatmásolással foglalkozó bizottság keddi ülésén.

Kiss Elemér elmondta, hogy a minisztériumok adatainak egy időpontban történő rögzítése az ő ötlete volt, ám mint hozzátette,  sem ennek konkrét módszeréről, sem jogi hátteréről nem született döntés a kormányülésen.

Hangsúlyozta: javaslatára a tavaly júniusi kabinetülésen a miniszterelnök felkérte a minisztereket, hogy a kormányváltás időpontjára, május 27-re vonatkozó adatokat rögzítsék és a minisztériumok felügyelete alá tartozó szervezeteknél a tárcák vezetői döntsenek arról, hogy szükség van-e az adatok rögzítésére.

Kiss Elemér szerint az állapotfelvételre azért volt szükség, mert több miniszter jelezte, hogy az időarányos működési költség egy része hiányzik a tárcánál, illetve a célelőirányzatoknál több helyen már májusban megközelítette a száz százalékot a források elköltése, illetve lekötése.