A katolikus egyház esélyes a régi Petőfi adóra

Várhatóan a katolikus egyház nyeri el a Petőfi adó egykori középhullámú frekvenciáját, ugyanis más érdeklődő híján, vélhetőleg csak az egyház pályázik a frekvenciára. Korábban a Magyar Rádió többek között azért mondott le erről a frekvenciáról, mert az itt sugárzott adás nappal kilencmillió hallgatóhoz jut el, éjjel viszont csak egymillióhoz.

Országos sugárzású rádiót szeretne a katolikus egyház, ezért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megpályázza a Petőfi rádió 1997 óta hasznosítatlan középhullámú frekvenciáját, amit már másodszor hirdetnek meg - írja a Magyar Hírlap. A médiahatóság korábbi kiírása erre a frekvenciára érdektelenségbe fulladt. A korszerűtlen hullámsáv sugárzási díja meghaladja a 300 millió forintot évente, és kedvezőtlen adottságai közé tartozik az is, hogy míg nappal kilencmillió hallgatóhoz jut el, éjjel csak egymillióhoz.

A hét évre elnyerhető frekvenciára csak közszolgáltató programmal lehet pályázni, vagyis nagyobbrészt közszolgálati műsort kell sugároznia az adónak. A pályázati felhívást június 5-ém fogadta el az Országos Rádió és Televízió Testület, a pályázatot a Kulturális Közlönyben, valamint a honlapjukon teszik közzé.

A médiahatóság a pályázatok beadási határidejétől számított 90 napon belül elbírálja, ki kaphatja meg a frekvenciát. A döntést követően a nyertesnek 180 napja van, hogy beszerezzen minden műszaki és egyéb engedélyt, és meg kell kezdenie a műsorszolgáltatást.