Kijelölte céljait a regionális roma konferencia

A romák integrációjával foglalkozó kormányközi munkacsoport felállításáról állapodott meg kedden Budapesten a Világbank és a Nyílt Társadalom Alapítvány konferenciáján részt vevő kilenc térségi állam kabinetjének képviselője - jelentette be a tanácskozás záró sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter miniszterelnök.

A munkacsoport célja a romák felzárkóztatásának 2005-ben kezdődő évtizedére való felkészülés, valamint annak elősegítése, hogy a romák képessé váljanak az érkező pénzügyi támogatások befogadására, részt vegyenek a konkrét programok előkészületeiben.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy a konkrét ügyek koordinációjára és ebben a Teleki László romaügyi államtitkárral való együttműködésre Lévai Katalin esélyegyenlőségi minisztert kérte fel. A közös fellépés legfőbb területeiként a kultúrát, az oktatást, a szakképzést és az egészségügyet jelölte meg.

Medgyessy Péter szerint a népcsoport helyzetét csak "mély hittel, hamis illúziók nélkül, módszeres, a nemzeteken belüli és azok közötti munkával" lehet javítani, s e munka megkezdésével nem lehet késlekedni.

James D. Wolfensohn, a Világbank elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az általa vezetett intézmény elkötelezte magát a cigányokat támogató programok mellett, a roma esélyegyenlőség évtizede kapcsán pedig elsősorban a roma oktatás elősegítésébe kívánnak bekapcsolódni. "Az oktatás a fiatalok jövőjének kulcsa", fogalmazott. Kiemelte: a cél az, hogy a romák képessé váljanak minél nagyobb mértékben hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez. Fontosnak nevezte "a romákkal kapcsolatos gondok nagyságrendjének felismerését" Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítvány létrehozója, aki a többségi társadalmak problémájának nevezte a negatív diszkriminációt.

Adrian Nastase román kormányfő időszerű kezdeményezésnek nevezte a kormányközi munkacsoport létrehozását, amely lehetőséget nyújt, hogy a résztvevők együttműködve kiváló eredményeket érjenek el. A roma évtized kapcsán kiemelte: annak programjait a nemzeti és a kistérségi mellett később regionális szinten is ki kívánják bontakoztatni.