MDF: Hende egy jobbágy, akinek hűbérúr kell

Hende Csaba egy túlbúzgó ember, aki csillogó szemekkel büszkélkedett, hogy Áder János beszélgetett vele - derül ki az MDF alelnökének nyílt leveléből, amellyel a párt egykori második emberét "leplezi le" a párt honlapján. Hende válaszul a pályafutásának legmihasznább beosztottjának titulálja Szőke Lászlót. Hende tavaly nyáron vállalta el Orbán Viktor felkérését a polgári körök szervezésére, és ezért romlott meg a viszonya a pártjával.

Eredetileg a Magyar Nemzetben szerette volna közzétenni az MDF alelnöke, Szőke László azt a nyílt levelet, amely a szerző szándéka szerint a Hende Csabáról kialakult képet szeretné kiegészíteni. Minderre az újság egy korábbi írása adott apropót, amelyben bírálták az MDF-et a Hende-ügy kapcsán, és védelmükbe vették a politikust.

Szőke ír arról, hogy Hende Csaba Dávid Ibolyának, az MDF elnökének köszönheti, hogy országosan ismert politikus lett: ő állt ki azért, hogy politikai államtitkár legyen, majd később a párt elnökségi tagja, utána pedig a második embere. Hende "munkája elsősorban nem a párt irányítására, hanem Dávid Ibolya elnöki pozíciójának megerősítésére irányult. Szó szerinti jegykönyvet kért be több megyéből, hogy a megyei választmányi üléseken elhangzott-e bíráló, kritizáló megjegyzés az MDF elnökére vonatkozóan. Ez az MDF-ben korábban nem volt szokás, az elnök sem igényelte, de Hende ezt is túllihegte. Velem is több alkalommal közölte, hogy nem az MDF-hez kell hű lenni, hanem az elnökhöz" - írja Szőke László.

"Vannak általános erkölcsi szabályok politikától függetlenül is. Ezeket megtanulni nagyon nehéz, bele kell születni vagy érezni kell. Hendéből ez hiányzik" - állapítja meg Szőke László azzal kapcsolatban, hogy Hende a polgári körök kabinetfőnöke lett pártja véleményének kikérése nélkül. "S akkor még nem is elemeztem, hogy mennyire helytelen az, hogy egy párt második embere egy másik párt meghatározó emberének lesz a titkárság vezetője, bizalmasa" - kifogásolja Hende lépését Szőke László.

Jobbágy - jellemezte korábban Hende Csabát Boross Péter egykori miniszterelnök, ezt az MDF alelnöke egy mondattal egészíti ki: "ő az, akinek hűbérúr kell, ez az életeleme, csak így tud dolgozni." Utal arra, hogy korábban Dávid Ibolya volt a hűbérúra, most pedig Orbán Viktor.

"Csodálkozva olvastam egykori honvédelmi minisztériumi beosztottam, Szőke László valótlanságoktól hemzsegő, személyeskedő és gyalázkodó cikkét" - reagált Hende Csaba, aki két évtizedes pályafutásának legmihasznább beosztottjának titulálja Szőke Lászlót. "Mélypont ez az írás, olyannyira mély, hogy méltatlannak tartanám odáig süllyedni, hogy részleteiben cáfoljam" - véli a politikus.

Hende Csaba ellen korábban etikai vizsgálat indult, ez azonban csupán annyiban marasztalta el, hogy nem szólt előre, hogy a polgári köröknél is fog dolgozni. Pár hónapja pedig az MDF elnöksége és a választmánya is megvonta a politikustól a bizalmat. Hende továbbra is tagja az MDF-nek és a frakciónak.