Önkormányzati vizsgálat a tatabányai kórházban

Már a megyei önkormányzat is vizsgálja a tatabányai Szent Borbála Kórház működését, amely a gyermekosztály vezetőjének vitatott nyugdíjazása miatt került a középpontba. A térség országgyűlési képviselője állítja: a kórház vezetése sorozatos hibákat követ el, amelyek veszélybe sodorják egyes osztályok működését. Az intézmény szerint azonban szó sincs arról, hogy válsághelyzet alakult volna ki.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat vizsgálatot indít az általa fenntartott tatabányai Szent Borbála Kórházban. Az intézkedések között szerepel, hogy kérdéseket intéznek a megyei kórház vezetőségéhez, valamint hogy egy külső szakértő cég jelentést készít az intézményről, amelynek revizori vizsgálaton is át kell esnie.

A megyei közgyűlés MSZP-s elnöke, Agócs István az [origo]-nak elmondta: a legfontosabbnak azt a lépést tartja, hogy párbeszédet kezdeményeznek a kórház vezető orvosaival, amelynek során tisztázni akarják az intézmény jövőjét. Agócs szerint ugyanis el kell dönteni, hogy regionális, megyei vagy városi szerepet töltsön-e be a Szent Borbála Kórház.

A közgyűlési elnök azt nem kívánta elárulni, hogy pontosan mi indokolja a vizsgálat megindítását. Annyit közölt, hogy az elmúlt hetekben a hozzá érkező levelekben és a személyes beszélgetésein olyan jelzéseket kapott, amelyek alapján szükség van az intézkedésekre. Az [origo] kérdésére elmondta még: nem csak egyszerű állampolgári bejelentéseket kapott a kórházzal kapcsolatban.

Agócs közölte azt is: a vizsgálat nincs közvetlen kapcsolatban azzal a többek által vitatott üggyel, hogy júniusban nyugdíjazták a kórház gyermekosztályát vezető Békefi Dezsőt. A közgyűlési elnök ugyanakkor hozzátette: Békefi nyugdíjazása is egy jelenség, amely része a kórház körül kialakult vitáknak.

A Szent Borbála Kórház július közepén került a helyi sajtóhírek középpontjába. Az intézmény főigazgatója ugyanis július 17-én nyugdíjazta a gyermekosztályt vezető Békefi Dezsőt. Békefi idén novemberben tölti be 62. életévét, és így nyugdíjazása - saját bevallása szerint is - jogszerűen történt. Azt ugyanakkor többen sérelmezték - a 24 óra című helyi lapnak adott nyilatkozata szerint maga Békefi is -, hogy a főorvossal kivetették maradék szabadságát. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a továbbiakban nem tartottak igényt a munkájára, és nem dolgozhatott tovább a kórházban.

Újabb fordulatot jelentett az ügyben, hogy a térség országgyűlési képviselője, a szocialista Schvarcz Tibor közben a nyilvánosság előtt kezdte bírálni az intézmény vezetőségét Békefi nyugdíjazása miatt. Schvarcz maga is a kórház alkalmazottja, 1971-től dolgozik a kórbonctani osztály orvosaként, és 1993 és 2001 között a főigazgató-helyettesi posztot is betöltötte.

A képviselő az [origo]-nak elmondta: ma is fenntartja állítását, amely szerint a gyermekosztályt vezető főorvost személyes bosszú miatt küldték el. Schvarcz ugyanis úgy tudja, hogy a kórház főigazgatója és a Békefi között sorozatos szakmai viták folytak, amelyek végül a gyermekorvos távozásához vezettek. A képviselő hozzátette: félő, hogy az ismert gyermekgyógyász elküldése után gondok merülhetnek fel az ügyeleti rendszerben és a cukorbeteg gyermekek kezelésében.

A politikus bírálja a Szent Borbála vezetését azért is, mert szerinte a menedzsment túlságosan a gazdálkodásra koncentrál, és emiatt veszélybe kerül a kórház minőségi működése. Scvarcz azt is állítja, hogy a kórházból sok szakember távozott, és ha ez így folytatódik, akkor egy városi kórház szintjére fog süllyedni a megyei feladatokat ellátó Szent Borbála. A politikus hozzátette: hozzá hasonlóan más orvosok is fogalmaztak meg bírálatokat, és szerinte ezek vezettek a megyei önkormányzat által indított vizsgálathoz is.

Mióta Békefi távozott a kórházból, a gyermekosztályt megbízott főorvos vezeti. Az intézmény főigazgatója jelenleg szabadságon van, és a kórház egyébként sem kíván nyilatkozni az ügyben. A Szent Borbála egyik orvosa ugyanakkor az [origo]-nak elmondta: nem igazak azok a sajtóban megjelent állítások, melyek szerint Békefi távozásával veszélybe került volna a gyermekosztály működése, illetve a cukorbeteg gyermekek ellátása.

Az alacsony orvosszám miatt ugyan az osztály csak egy ügyeletessel működik a korábbi kettő helyett, de az, hogy kevés a szakember, nincs összefüggésben a vezetőváltással - mondta az orvos, aki hozzátette: a sajtóban megjelentekkel ellentétben szó sincs arról, hogy válságban volna a kórház.

Békefi Dezső a napokban várhatóan újra munkába áll. Nyugdíjazása után az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban dolgozik, ahol hetente egy alkalommal fog rendelni augusztus 27-től.

Pethő András

KAPCSOLÓDÓ CIKK