Nehézkesen, de ingyen működik az új mélygarázs

Fél órát, órát, de volt, akinek többet is várakoznia kellett a hétvégén a Szent István téri Bazilika mélygarázsban, hogy elvihesse autóját. A parkoló a hagyományostól eltérően működik, az autókat emelőkkel mozgatják, a tulajdonosnak a bejáratnál ki kell szállnia a kocsiból. A beruházó azzal indokolja a hosszú várakozási időt, hogy a parkoló még csak ingyenes próbaüzemben működik, ebbe pedig beleférnek kisebb-nagyobb üzemzavarok. Ezt azonban nem közlik a parkolóba érkezőkkel.

Forrás: [origo]
Itt már az emelő mozgatja az autót

Sok problémát okozott a hétvégén az új Szent István téri Bazilika mélygarázs működésének akadozása, többen fél óráig, egy óráig kényszerültek várakozni, hogy elvihessék autóikat.

A parkoló nem a hagyományos módon működik, az autókat a bejárati szinten kell hagyni, onnan emelők viszik tovább őket a parkolóhelyükre. A tulajdonosok egy zsetont kapnak a kocsi leadása után, ezzel kell visszajönni az autóért. Távozáskor a parkoló kijárati oldalán, megadott kapuhoz szállítják az emelők az autót, ezt követően lehet újra beszállni a kocsiba.

"A rendszer egyelőre próbaüzemben működik, ebbe pedig belefér, hogy kisebb-nagyobb hibák keletkeznek. Most ellenőrzik, pontosítják a beállításokat" - mondta az [origo]-nak a beruházó kft. vezetője, Sándor István.

Tehát a próbaüzem ideje alatt előfordulhat akár az is, hogy valakinek órákat kell várakoznia az autójára, erre azonban nem hívják fel a figyelmet. A beruházó szerint az ingyenes próbaüzem fogalmába beletartozik, hogy előfordulhatnak fennakadások, leállások, erre számítaniuk kell az autósoknak, hiszen még nem történt meg a garázs műszaki átvétele sem.

Forrás: [origo]
A sikeres kihajtás

A beruházó elismerte ugyanakkor, hogy az eredetileg szeptember elsejére kitűzött időponthoz képest csak később kezdik a parkoló "rendes", teljes árú működtetését, amikor először óránként 300 forintot, majd január elsejétől 600 forintot kell fizetni. Ha a fizetős időszakban is hasonló fennakadások lesznek, egyénileg tárgyalunk az autótulajdonosokkal az esetleges kártalanításról - mondta a beruházó, aki a műszaki átvétel után a garázs üzemeltetőjévé válik.

Az emelőkkel működő parkolóház 2,8 milliárd forintból készült el, ezt részben az V. kerületi önkormányzat, részben bankhitel fedezte. A beruházó kft. egyedüli tulajdonosa az V. kerületi önkormányzat. A beruházó kft. vezetője szerint azért döntöttek az emelőkkel működő mélygarázs megépítése mellett, mert ugyanakkora alapterületet igénybe véve, közel dupla mennyiségű - összesen 400 - autó fér el a garázsban. Emellett biztonságosabb is ez a rendszer, mert senki nem juthat be az autók közé, a kocsikat nem lehet ellopni, megrongálni, feltörni. Az emelős parkoló környezetbarát, hiszen az autók motorja nem jár.